Fico je najviac aj najmenej dôveryhodný politik

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 15:09 • 2 min
Fico je najviac aj najmenej dôveryhodný politik

BRATISLAVA - Najdôvernejším a zároveň najmenej dôveryhodným politikom je súčasný premiér a šéf vládnucej strany Smer-SD Robert Fico. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý realizovala od 1. do 5. marca na vzorke 1100 respondentov pre spravodajskú televíziu TA3.

slovakia

left justify in out

Súčasný premiér teda zvíťazil v oboch rebríčkoch. Dôveruje mu 28,5 percenta opýtaných, nedôveruje 30,6 percenta. V rebríčku dôveryhodnosti sa za Ficom umiestnil minister vnútra Robert Kaliňák s 15,1 percentami hlasov, šéf Mosta-Híd Béla Bugár s 8,2 percentami a expremiérka Iveta Radičová s 8 percentami hlasov. Piatym najdôveryhodnejším sa stal prezident Ivan Gašparovič, ktorý získal 7 percent hlasov. Desiatku dôveryhodných politikov podľa prieskumu uzatvára Miroslav Lajčák (6,7 percenta hlasov), Igor Matovič (6,2 percenta hlasov), Radoslav Procházka (6,2 percenta hlasov), Pavol Frešo (5,3 percenta) a Daniel Lipšic (4,4 percenta).

V rebríčku najmenej dôveryhodných politikov sa tesne po Ficovi ocitol Mikuláš Dzurinda s 30,5 percentami hlasov a predseda KDH Ján Figeľ so 16,1 percentami hlasov. Nasleduje predseda SaS Richard Sulík (14,3 percenta hlasov) a prezident Ivan Gašparovič je podľa prieskumu piatym najnedôveryhodnejším politikom s 13,4 percentami hlasov. Za ním sa umiestnili Ivan Mikloš (11,4 percenta hlasov), Ján Slota (11 percent hlasov), Daniel Lipšic (9,8 percenta hlasov), Robert Kaliňák (9,7 percenta hlasov) a Vladimír Mečiar (7 percent hlasov).

Z prieskumu ďalej vyplýva, že v prípade, že by sa parlamentné voľby konali najbližší víkend, víťazom by sa stal Smer-SD. Získal by 39 percent hlasov. Obhájil by tak svoje vládne postavenie a v 150-člennom pléne NRSR by obsadil 75 stoličiek. Najsilnejšou opozičnou stranou by sa stala SDKÚ-DS s 8,9 percentami hlasov a 17 mandátmi v parlamente. Na post lídra opozície by sa tiež doťahovalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. To by získalo 8,5 percenta hlasov a v Národnej rade by obsadilo 16 stoličiek. Nasledovalo by KDH (7,8 percenta hlasov a 15 mandátov), Most-Híd (7,7 percenta hlasov a 15 mandátov) a ako posledná by sa do parlamentu dostala Sloboda a Solidarita. Tá by podľa prieskumu získala 6,5 percenta hlasov a 12 mandátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies