Fico je najserióznejší politik, zároveň úroveň politiky najviac kazí

NETKY.SK • 20 November 2014, 10:35 • 2 min
Fico je najserióznejší politik, zároveň úroveň politiky najviac kazí

BRATISLAVA – Slovenský premiér Robert Fico je považovaný za najserióznejšieho politika, no zároveň však aj za politika, ktorý najviac spôsobuje vážne problémy a kazí úroveň politiky na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý medzi 1. a 7. novembrom uskutočnila agentúra MVK. Na názory sa pýtala 1125 respondentov.

slovakia

left justify in out

Ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť - znela otázka, ktorá sa agentúra pýtala respondentov. Každý mohol uviesť spontánne a bez ponúkaných možností tri mená. Z nich 32,2 percenta označilo Fica. Ako druhý najserióznejší skončil prezident Andrej Kiska s 28,6 percentami a tretí Róbert Kaliňák s presne 18 percentami. 

 

Na rebríčku sa ďalej umiestnili Béla Bugár a Igor Matovič (10 percent), Radoslav Procházka (9,4 percenta), Miroslav Lajčák (8,2 percenta), Daniel Lipšic (7 percent), Iveta Radičová (6,7 percenta), Pavol Paška (5 percent), Pavol Hrušovský (4,9 percenta), Ján Figeľ (4,7 percenta), Richard Sulík (4,1 percenta), Ján Počiatek (2,9 percenta), Peter Pelegrini (2,8 percenta), Peter Kažimír (2,4 percenta), Ján Richter (1,8 percenta), Marek Maďarič (1,6 percenta) a Andrej Danko a Lucia Žitňanská získali po 1,5 percenta hlasov. 

 

Agentúra sa respondentov zároveň pýtala aj opačnú otázku, teda ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás. Aj tento rebríček vyhral premiér Fico, ktorý získal 28,6 percenta hlasov opýtaných. Druhý skončil Pavol Paška s 18,9 percentami a tretí Richard Sulík s 16,7 percentami hlasov. 

 

Ďalej sa v rebríčku umiestnili Igor Matovič (16,1 percenta), Mikuláš Dzurinda (11,4 percenta), Zuzana Zvolenská (9,7 percenta), Róbert Kaliňák (9,1 percenta), Ján Slota (7,8 percenta), Béla Bugár (7,1 percenta), Ján Figeľ (6,9 percenta), Radoslav Procházka (6,3 percenta), Pavol Frešo (5,9 percenta), Ivan Mikloš (5,6 percenta), Daniel Lipšic spolu s Ľudovítom Kaníkom aj Renátou Zmajkovičovou získali po 5,1 percenta hlasov, Pavol Hrušovský (4,5 percenta), Pál Csáky (4,2 percenta), Ján Richter (3,9 percenta) a Ján Počiatek (3,1 percenta).

 

V čase zberu dát pre tento prieskum už bola medializovaná podstatná časť kauzy CT pre nemocnicu v Piešťanoch. "Prejavilo sa to nielen nárastom skóre nedôvery pre politikov, ktorí sa v kauze spomínajú, ale aj nezvyčajným počtom členov a nominantov strany Smer-SD, ktorých súčasní voliči sociálnych demokratov zaradili medzi "čierne ovce"," vysvetlil Pavel Haulík z Agentúry MVK.

 

Agentúra MVK uskutočnila prieskum verejnej mienky na vzorke 1125 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o omnibusový výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview, teda štandardizovaný rozhovor prostredníctvom anketárskej siete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona