Fico: Je kontraproduktívne vyčítať Turecku problém so slobodou tlače

NETKY.SK • 3 November 2015, 15:09 • 2 min
Fico: Je kontraproduktívne vyčítať Turecku problém so slobodou tlače

BRATISLAVA - Za zbytočné považuje premiér Robert Fico za súčasnej migračnej krízy vyčítať Turecku problémy so slobodou tlače. "To nepomáha situácii," vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády s tým, že treba s Ankarou spolupracovať.

slovakia

left justify in out

"Keď je na území Turecka niekoľko miliónov migrantov, ktorých tam treba zadržať, tak je kontraproduktívne teraz viesť ľudskoprávne svätuškárske diskusie," podčiarkol. Európska únia s ním chce spolupracovať pri zastavení prílevu migrantov na svoje územie. Ochotná je okrem financií otvoriť aj ďalšie kapitoly v prístupových rokovaniach.

 

Fico upozornil, že európska politika, ktorá mala obmedziť migráciu, sa ukázala ako absolútne neúspešná. "Zlyhala," zdôraznil.

 

Nad aktuálnymi diskusiami v Nemecku na túto tému iba krúti hlavou. "Po tom, ako krajina pozve na svoje územie státisíce migrantov, teraz vedie koaličné rozhovory o vytváraní špeciálnych zadržiavacích zón, o ktorých nemáme žiadne informácie. V praxi to môže znamenať, že ak príde k zastaveniu ďalšieho prílevu migrantov do Nemecka, vytvorí sa obrovský tlak na niektoré krajiny, najmä Českú republiku a Rakúsko," podotkol.

 

V tejto súvislosti plánuje rozhovor s českým partnerom Bohuslavom Sobotkom, pričom mu navrhne zvolanie rokovania vo formáte Vyšehradskej štvorky. Minimálne sa ale chce stretnúť bilaterálne.

 

Nemecká vládnuca koalícia sa zatiaľ nedokázala zhodnúť na zavedení tzv. tranzitných zón na hraniciach, ktoré by slúžili na registráciu žiadateľov o azyl. Sociálni demokrati namiesto nich navrhujú vytvoriť v Nemecku decentralizované registračné a vstupné centrá, ktoré by mohli byť prevádzkované spolkovou a krajinskými vládami v rámci prijímacích zariadení a čakacích zón. Od registrácie v týchto centrách by závisel ďalší osud žiadateľov o azyl - kto ju odmietne, bude v azylovom konaní znevýhodnený.

 

Podľa Fica sa Slovensko reálnymi príspevkami zapája do riešenia migračnej problematiky. Okrem vyčlenenia 21 miliónov eur na rôzne programy vyslalo policajtov do Maďarska, ďalší pôjdu do Slovinska. Vytvorí tiež zahraničnú policajnú jednotku s 300 príslušníkmi, špeciálne určenú na ochranu schengenskej hranice Európskej únie.

 

Pripravené sú tiež fyzické zátarasy na mostoch cez Dunaj a Ipeľ. "Ak bude potrebné, pôjdeme do ďalších fyzických zátarás, lebo je potrebné nelegálnu migráciu zastaviť," uzavrel premiér.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies