Fico: Je chyba, že EÚ je do seba tak zamilovaná a nič iné neexistuje

NETKY.SK • 3 December 2013, 16:37 • 2 min
Fico: Je chyba, že EÚ je do seba tak zamilovaná a nič iné neexistuje

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) je podľa premiéra Roberta Fica do seba tak zamilovaná, že je presvedčená o tom, že nič lepšie na svete neexistuje. Povedal to na margo nepodpísania asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ.

slovakia

left justify in out

Členstvo v únii nie je podľa neho predpísané náboženstvom, každá krajina sa teda môže dobrovoľne rozhodnúť, či do EÚ vstúpi alebo nevstúpi. "Sú krajiny, ktoré by do únie aj chceli ísť, no nespĺňajú podmienky," poznamenal. Každá krajina má podľa jeho slov právo sa rozhodnúť, ako sa bude správať vo významných strategických otázkach. "Myslím si, že mala byť podpísaná dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou," uviedol Fico s tým, že teraz by si hlavní lídri EÚ nebúchali hlavu o stenu a nenariekali by, že prehrali nejaký súboj s niekým. Treba sa podľa neho pozrieť na to, aké ponuky kto dal, ale aj na zníženie ceny plynu pre Ukrajinu, objem pôžičky, ktorá bude poskytnutá z druhej strany, či na projekty, ktoré boli Ukrajine ponúknuté. "Ukrajina sa jednoducho rozhodla, že pôjde inou cestou a ja teraz nebudem hodnotiť, to je vnútroštátna záležitosť," poznamenal premiér. Zároveň dodal, že nebude komentovať rozhodnutie ukrajinskej vlády, pretože to je jej rozhodnutie. "Nechajme každého, nech sa slobodne a suverénne rozhoduje, či niečo chce alebo nie," dodal Robert Fico s tým, že mu bolo ľúto, že rozhodnutie, ktoré prišlo, bolo sprevádzané násilím, demonštráciami a ďalším rozkladom tak či tak ťažko skúšanej Ukrajiny.

Ukrajinská vláda vo štvrtok 21. novembra dekrétom zastavila prípravy asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ s tým, že toto rozhodnutie je v záujme národnej bezpečnosti krajiny. Kabinet tak rozhodol po zvážení všetkých dopadov podpisu dohôd s EÚ na obchodné vzťahy s Ruskom. Kabinet navrhuje namiesto toho vytvorenie trojčlennej komisie pozostávajúcej z Ukrajiny, EÚ a Ruska, ktorá by sa mala zaoberať riešením ekonomických problémov medzi týmito krajinami. Ukrajina mala asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode podpísať s úniou na summite vo Vilniuse koncom novembra. Ukrajinský parlament však neschválil legislatívu umožňujúcu prepustenie väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej na liečenie do zahraničia, čo bola podmienka EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona