Fico: Inovácie a výskum sú otázkou prežitia krajiny v silnej konkurencii v EÚ

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 19:15 • 2 min
Fico: Inovácie a výskum sú otázkou prežitia krajiny v silnej konkurencii v EÚ

BRATISLAVA - Inovácie, veda a výskum nie sú pre slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) žiadnou módnou vecou. Považuje ich za otázku prežitia krajiny v silnej konkurencii v rámci Európskej únie. Premiér to zdôraznil dnes vo Varšave na Inovačnom samite strednej a východnej Európy, na ktorom sa zúčastnil spolu s predsedami vlád krajín V4.

slovakia

left justify in out

Diskutovali tu spolu o regionálnej spolupráci v oblasti vývoja inovatívnej ekonomiky a podpísali Varšavskú deklaráciu, ktorá má posilniť spoluprácu Vyšehradskej skupiny v tejto oblasti.

 

Premiér Fico vyzdvihol súčasný hospodársky rast krajín V4, ale pripomenul, že nie je postavený na inováciách, vede a výskume. Ale ak chcú krajiny prežiť a zachovať si dynamiku rastu, musia podľa neho zmeniť jeho štruktúru. "Musíme zabezpečiť, že podstatná časť bude založená práve na vede, výskume a inováciách," vyzval Fico.

 

Upozornil zároveň na jeden nebezpečný trend, ktorý existuje a pomenovala ho aj Rímska deklarácia. Hovorí o tom, že Európska únia chce postupovať spoločne a jednotne, ale sú krajiny, ktoré tvrdia, že tam, kde budú chcieť byť rýchlejšie, nikto ich nemôže zastaviť. "Dajme si preto pozor, aby nás niekto práve z tohto dôvodu nevyradil a nestali sa z nás možno krajiny druhej alebo tretej kategórie," upozornil Fico.

 

Ocenil podpis Varšavskej deklarácie, pretože spája krajiny V4 aj v téme inovácií, vedy a výskumu. "Rozumieme si v mnohých témach a bude dobré, keď si budeme rozumieť aj tu," konštatoval. Zároveň by veľmi rád privítal, keby sa formát V4 spojil, pokiaľ ide o komunikáciu, aj s takými krajinami, kde sú inovácie, veda a výskum na vrcholnej úrovni. Napríklad Južná Kórea či Japonsko. "Myslím si, že to je priestor, kde by V4 mala byť ešte podstatne aktívnejšia," doplnil.

 

Predsedníčka vlády Poľskej republiky Beata Szydlová uviedla, že jej záleží na tom, aby bola V4 vnímaná ako také stredisko výskumu a rozvoja inovácií. "A aby sme si vymieňali príklady dobrej praxe," opísala. Dúfa, že pri napĺňaní týchto cieľov pomôže aj Varšavská deklarácia.

 

Predsedovia vlád krajín V4 predtým vo Varšave absolvovali aj samit krajín V4, kde spoločne diskutovali o aktuálnych témach v rámci EÚ, ako je napríklad brexit či migrácia. V podvečerných hodinách sa premiér Fico vrátil späť do vlasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona