Fico: Hodnoty, za ktoré sa bojovalo v SNP, sú základom demokratickej spoločnosti

NETKY.SK • 20 Január 2014, 06:48 • 2 min
Fico: Hodnoty, za ktoré sa bojovalo v SNP, sú základom demokratickej spoločnosti

KĽAK/OSTRÝ GRÚŇ - Položením vencov pri pamätníkoch obetí druhej svetovej vojny si v Kľaku a Ostrom Grúni v okrese Žarnovica pripomenuli včera vypálenie obcí a zavraždenie ich obyvateľov, vrátane žien a detí. Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnil aj predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra sú hodnoty, za ktoré bojovali účastníci Slovenského národného povstania, platné dodnes a sú základom demokratickej spoločnosti. Na ukrutnosti vojny sa však podľa neho postupne zabúda. "Nie som zástancom toho, aby sa do podrobnosti opisovali zverstvá nemeckých vojakov, najmä to, ako mučili ľudí. Napriek tomu sa tomu nedá vyhnúť, keď hovoríme o dôvodoch, prečo na tieto udalosti nesmieme zabudnúť. Som tu preto, aby sme nezabudli," vyhlásil Fico.

Súčasný vývoj spoločnosti, kedy vnuci povstalcov zabúdajú na svoju minulosť, má byť varovaním nielen pre politikov, ale aj pre občanov a môže viesť k nástupu radikalizmu, vyhlásila poslankyňa Národnej rady SR Jana Laššáková (Smer-SD). K odsúdeniu politikov, ktorí odmietajú odkaz SNP, sa pridal aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Laššáková vyjadrila obavy z vývoja spoločnosti najmä v súvislosti so zvolením Mariana Kotlebu za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. "Aj vtedy pociťovali ľudia potrebu zmeny a začali počúvať radikálov, ktorí ponúkali jednoduché riešenie. Tohto sme svedkami aj dnes. Vnuci povstalcov zabúdajú na svoju minulosť, čo môže opäť viesť k nástupu radikalizmu," povedala Laššáková.

K hodnotám slobody a demokracie, ktorú si Slováci vybojovali aj počas SNP, sa prihlásil i predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Je našou povinnosťou odovzdať tieto hodnoty našim deťom, aby sa nezabudlo na to, pre čo boli účastníci povstania ochotní položiť vlastné životy," doplnil Frešo.

K zhromaždeným sa prihovoril aj čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov na Slovensku Ján Husák (91). "Hoci s palicou, ale musel som sem prísť. Bol som účastníkom SNP od jeho prvého dňa. Pri tejto príležitosti by som chcel upozorniť aj na iný problém. Súčasné deti o SNP nevedia takmer nič. Je mu venovaná, tuším, jedna vyučovacia hodina. Je to žalostne málo. Preto vyzývam rodičov, ale aj kompetentných ľudí, aby s tým niečo urobili, aby sa aj tieto deti dozvedeli o skutočných hodnotách, za ktoré sa počas SNP bojovalo," vyzval Husák.

Obce Ostrý Grúň a Kľak vypálili vojaci nemeckej jednotky Edelweiss v januári 1945. Najskôr prepadli Ostrý Grúň, kde zavraždili 62 osôb, neskôr v Kľaku zavraždili 84 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona