Fico: Grécko by malo schváliť zákony, potom hovoriť o pomoci

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 22:30 • 2 min
Fico: Grécko by malo schváliť zákony, potom hovoriť o pomoci

BRUSEL - Ak sa vôbec majú začať rokovania o treťom programe pre Grécko z trvalého eurovalu, Gréci musia v parlamente poschvaľovať zákony, ku ktorým sa politicky poprihlasovali. Vyhlásil to v nedeľu premiér Robert Fico cestou na summit lídrov eurozóny, ktorý sa koná v Bruseli.

slovakia

left justify in out

"My chceme vidieť v praxi čo urobia s DPH, čo urobia dôchodkovým systémom, čo urobia s príslušnými zákonmi. To je základná podmienka na začiatok akýchkoľvek diskusií a neznamená to ešte, že budeme súhlasiť s balíkom pomoci pre Grécko," povedal Fico. Podľa neho by bolo najlepšie, ak by Grécku nateraz nič nesľubovali, ale dali čas do stredy, prípadne do štvrtku na prijatie všetkých rozhodnutí, ku ktorým sa zaviazalo a až potom by sa malo začať hovoriť o tom, či bude naštartovaný trvalý euroval. Fico tiež vyhlásil, že by bolo dobré, keby Grécko nedostalo žiadne peniaze na preklenutie.

 

Slovenská vláda má podľa neho problém s premostením, teda, že by sa Grécku dal nejaký balík peňazí, hovorí sa o sume 7 až 12 mld. eur na fungovanie bánk. "Hovorí sa o premostení z dôvodu pádu gréckych bánk, ale aj podnikania, pretože malé a stredné podniky v Grécku majú nedostatok hotovosti a nie sú schopné podnikať. Je to naozaj krízová situácia, ale ak mám byť úprimný, toto všetko si Gréci spôsobili sami," skonštatoval predseda vlády SR. Tvrdí, že ak Grécko dostane peniaze, tak o týždeň je tam, kde bolo pred mesiacom. "Jednoducho Grécku sa nedá v týchto dňoch dôverovať a s týmto prístupom treba ísť na každé rokovanie s ním," uviedol Fico. Ten považuje možnosť odchodu Grécka z eurozóny za reálnu. Na stole je aj alternatíva, že by Atény odišli z eurozóny dočasne a naspäť by sa vrátili po tom, čo si doma urobia poriadok. Stále sú tu však podľa slovenského premiéra štáty, ktoré chcú Grécko držať v eurozóne preto, že majú na túto krajinu silné bankové prepojenia. "Ale tu opäť končí nejaká miera solidarity alebo spoločného postupu eurozóny," uviedol Fico.

 

Pripomenul, že aj Slovensko muselo urobiť reformy a poriadok vo verejných financiách a má morálne právo odmietať požiadavku Grécka. Zopakoval, že vláda SR nikdy nebude súhlasiť so škrtmi gréckeho dlhu. "My to principiálne odmietame a verím, že v tomto stanovisku nebudem na eurozóne sám", povedal Fico. Očakáva, že v nedeľu na summite padnú len rozhodnutia politického charakteru a určite nie rozhodnutia typu, že začína tretí program pomoci pre Grécko, alebo že Grécko odchádza z eurozóny. Skôr to bude výzva ku Grécku s odkazom konajte a potom sa uvidí, čo bude ďalej, očakáva premiér. "Myslím si, že dnes prijmeme zase len politickú deklaráciu a budú plynúť ďalšie dni, ale čím ďalej budeme takto rokovať, tak je väčší predpoklad, že Grécko pôjde do kolapsu," uviedol premiér. Podľa jeho osobného názoru by Grécko urobilo najlepšie, keby samo odišlo z eurozóny, urobilo si domácu úlohu a potom sa pokúsilo vrátiť.

 

Reformy Atén označil za nedostatočné, podľa neho len naťahujú čas. "Táto vláda, ktorá v Grécku je, to nie je vláda, ktorá by si chcela urobiť poriadok, to je vláda, ktorá chce dobré preferencie a kašle na to, či bude alebo nebude poriadok vo verejných financiách," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies