Fico: Firmy Kisku chudobu neriešili, ale ju využívali

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 11:55 • 2 min
Fico: Firmy Kisku chudobu neriešili, ale ju využívali

BRATISLAVA - Firmy prezidentského kandidáta Andreja Kisku neriešili problém chudoby, ale využívali ho. Spoločnosti, ktoré vlastnil, alebo bol členom ich správnych či dozorných rád, dostali v minulosti od Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) pokuty vo výške 880.000 slovenských korún a neskôr 150.000 eur za nekorektný prístup k zákazníkom. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"On chudobe nepomohol, on ju využil, zneužil a zarobil na nej," vyhlásil Robert Fico.
      

Kiska podľa neho na margo spoločnosti, ktorú sám založil, povedal, že v nej ide o poskytovanie pôžičiek ľuďom, u ktorých si spoločnosť nezisťuje, či sú schopní pôžičky splácať. Aby boli tieto firmy napriek tomu ziskové, majú podľa Fica vytvorený účinný systém vymáhania pohľadávok prostredníctvom exekútorov. Okrem toho boli zmluvné podmienky podľa neho často formulované tak, že boli jednostranne výhodné pre firmu a nevýhodné pre zákazníka.
      
Fico pripomenul Kiskove slová z televíznej diskusie, keď uviedol, že si spomína len na jednu pokutu vo výške 15.000 korún. "Museli mať veľa peňazí, páni Kiskovci a ďalší, keď si nevšimli, koľko pokút zaplatili a za čo boli ukladané," vyhlásil. Dodal, že Kiska a jeho spoločníci predali svoje firmy banke v roku 2005, do roku 2007 však bol členom predstavenstva a potom až do roku 2012 členom dozornej rady firmy.
      
"Dávam vám k dispozícii rozhodnutie, ktoré konštatuje, že jeho spoločnosť dostala pokutu, išlo o rok 2003, vo výške 250.000 korún za kontrolu, ktorá bola vykonaná 14. mája a 10. júla 2002," citoval Robert Fico. "Bola za porušenie povinnosti predávajúceho neklamať spotrebiteľa. Neuvádzať v zmluve neprimerané podmienky, ktoré na škodu spotrebiteľa zakladajú nápadný nepomer medzi právami a povinnosťami zmluvných strán a podmienky, ktoré sú v rozpore s dobrými mravmi," dodal. Firma mala podľa neho napríklad právo kedykoľvek odstúpiť od zmluvy a mala právo účtovať si zmluvnú pokutu, zákazník nemal právo na pokutu a odstúpiť od zmluvy mohol len za veľmi striktne definovaných podmienok.
      
V prípade ďalšieho rozhodnutia z roku 2005 dostala spoločnosť podľa Fica od SOI pokutu vo výške 20.000 korún za to, že "porušila povinnosť informovať spotrebiteľa o ročnej percentuálnej miere nákladov". "Je to údaj, ktorý sa týka nákladov spotrebiteľa, ktoré sú spojené s takýmto spotrebiteľským úverom a je povinnosťou každého, kto niečo ponúka, takýto údaj tam dať," vysvetlil Robert Fico. "Opäť typický príklad, ako podnikali. Porušovali dobré mravy, ale predovšetkým neposkytovali základné informácie. Klient často nevedel, čo to pre neho znamená. V týchto rozhodnutiach sa vyhovárali, že boli letáčiky, kde to mohol nájsť. Nie letáčiky. Sú predsa podmienky poskytnutia úveru, kde musí byť napísané, že ak si spotrebiteľ takýto úver zoberie, tak ročné náklady pre neho budú takéto a takéto," dodal Fico.
      
Spoločnosti podľa Roberta Fica vo viacerých prípadoch neinformovali zákazníka o celkovej percentuálnej ročnej výške nákladov na pôžičku, v jednom opisovanom prípade mali presiahnuť až 75 percent. V tomto období podľa neho Andrej Kiska sedel v dozornej rade spoločnosti. "Pri podpísaní kúpnej zmluvy spotrebiteľ zaplatil hneď v hotovosti 4129 eur a na zostávajúcu časť 1769 eur chcel získať pôžičku," uviedol Robert Fico. "Zistili, že zmluva o úvere vôbec nebola na sumu 1769 eur, ale bola vystavená na sumu 3143 eur, pretože okrem istiny 1769 eur si do toho páni, vrátane pána Kisku, ktorý sedel v dozornej rade, zarátali: kúpnu cenu predmetu financovania vo výške 150 eur a náklady spojené s poskytnutím pôžičky vo výške 1223 eur," dodal. 

Spoločnosť vtedy podľa neho deklarovala ročnú percentuálnu mieru nákladov približne 19 percent, SOI však konštatovala, že po započítaní všetkých položiek dosiahla takmer 75 percent. "Zacitujem z tohto rozhodnutia, kde sa na záver v odôvodnení hovorí: Samotné tzv. náklady spojené s poskytnutím pôžičky, ktoré účastník konania nezahrnul do celkových nákladov spojených s poskytnutím spotrebiteľského úveru sú s prihliadnutím na výšku spotrebiteľského úveru neprimerane vysoké až úžernícke," konštatoval Robert Fico s tým, že spoločnosť dostala pokutu 10.000 eur. 
      
SOI vtedy podľa Fica konštatovala, že praktiky spoločnosti hraničia s úžerou. Zároveň upozornil, že SOI na tieto pochybenia prišla pri náhodných kontrolách.
      
"Oprel som sa o rozhodnutia obchodnej inšpekcie, na ktorú som sa obrátil listom v zmysle zákona o slobodných informáciách. Ak niečo mám, prídem s tým sám a poviem, odkiaľ to mám," reagoval Fico na otázku, odkiaľ má informácie o pokutách a či na ich získanie nevyužil štátny aparát. Dodal, že nemá dôvod "takto riskovať", všetky potrebné informácie vie získať z verejných zdrojov.
      
Zároveň odmietol, že by strana Smer-SD organizovala proti Kiskovi antikampaň. Rovnako odmietol aj dnešné obvinenie Andreja Kisku, že osoby blízke Smeru-SD podplácajú jeho spolupracovníkov, aby získali o ňom kompromitujúce informácie. "Samozrejme, že nie," vyhlásil Fico. Zároveň ale povedal, že verejnosť má právo vedieť o tom, kto je prezidentský kandidát Andrej Kiska a samotný Kiska, ak išiel do prezidentských volieb, musel počítať s tým, že jeho konkurencia bude tieto informácie zverejňovať. Podľa Fica však nejde o nelegitímnu antikampaň ani z jeho strany, ani zo strany štátnych orgánov, či strany Smer-SD. "Všetko, čo máme, hovoríme priamo tu," vyhlásil v tlačovej miestnosti Smeru-SD Fico.
      
"Chcem pánovi Kiskovi odkázať, že proti mne je vedená antikampaň už 22 rokov," upozornil Robert Fico na množstvo bilbordov, ktoré karikujú jeho osobu, letáky, či rôzne hanlivé príspevky na sociálnych sieťach. "Pán Kiska nevie, čo je to antikampaň, ja viem, čo je to antikampaň," podčiarkol.
      
Fico zdôraznil, že vie obhájiť všetky tri argumenty, za ktoré na neho Kiska podal trestné oznámenie. "Ak by dnes pán Kiska žiadal bezpečnostnú previerku, tak ju nedostane vzhľadom na kontakty na scientologickú cirkev," pripomenul. Dodal, že ako prezident by mal Andrej Kiska prístup k štátnym tajomstvám, dodnes však nedokázal dôveryhodne vyvrátiť svoje kontakty na osoby blízke scientologickej cirkvi, ktorú Národný bezpečnostný úrad považuje za bezpečnostné riziko.
      
Čo sa týka zneužívania charity, tento argument podľa neho ako prvý zverejnil Kiskov dlhoročný spolupracovník a priateľ Igor Brossmann.
      
Informácie ohľadom Kiskovho podnikania Fico podľa vlastných slov vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii, pričom ďalšie fakty by chcel uviesť v diskusných reláciách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies