Fico: Firma Vipo je vynikajúcim príkladom šikovných slovenských rúk a múdrosti

NETKY.SK • 8 November 2016, 15:38 • 2 min
Fico: Firma Vipo je vynikajúcim príkladom šikovných slovenských rúk a múdrosti

PARTIZÁNSKE - Spoločnosť Vipo z Partizánskeho je vynikajúcim príkladom nielen šikovných slovenských rúk, ale aj slovenskej múdrosti. Povedal to dnes predseda vlády SR Robert Fico počas návštevy vo výrobnom areáli tejto spoločnosti v Partizánskom.

slovakia

left justify in out

"Je to firma, ktorá vyrába veľmi dôležité strojné zariadenia, ktoré sa používajú pri výrobe pneumatík, a prakticky celé know-how od výskumu cez výrobu strojných zariadení je plne v rukách tejto slovenskej firmy," uviedol ďalej Fico. Spoločnosť, ktorá už dnes podľa neho predstavuje svetovú kvalitu, chce ísť ďalej, premiér zároveň ocenil, že Vipo zamestnáva vysokokvalifikovaných ľudí a rovnako sa prepája so slovenskými školami.

 

Spoločnosť Vipo je predovšetkým orientovaná na vlastné produkty, teda na strojné linky na výrobu polotovarov pri výrobe pneumatík. "To, čo momentálne riešime, je implementácia smart industry do našich zariadení. To znamená, že chceme pomocou umelej inteligencie a expertných systémov naše zariadenia posunúť na vyššiu hodnotu, ktoré budú znamenať do budúcna pre zákazníka to, že sa bude môcť spoľahnúť, že zariadenia mu vyrábajú v správnej kvalite, v správnych výkonových parametroch a všetky servisné úkony sú dopredu plánované podľa samotného systému. Odstránime nejaké chyby, ktoré sú spojené s ľudským faktorom, a zabezpečíme našu konkurencieschopnosť voči tej ázijskej či inej," priblížil riaditeľ firmy Peter Duchovič.

 

Premiér sa počas dnešnej návštevy dotkol aj otázky nezamestnanosti v okrese Partizánske, ktorá je podľa jeho slov veľmi dobrá, keďže je pod celoslovenským priemerom. "Dnes, keby sem došiel veľký investor a SARIO pracuje na dvoch investíciách pre Partizánske, tu bude reálny problém nájsť pracovnú silu, ktorá by do týchto firiem mohla nastúpiť," ozrejmil. Vipo je podľa neho slovenskou cestou, ako podporovať šikovných ľudí, ktorí vedia veci vymyslieť. "Nech nie sme montážnou dielňou v niektorých oblastiach, ale vieme ponúknuť výrobky, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu," poznamenal.

 

Predseda vlády SR absolvoval okrem návštevy spoločnosti Vipo aj stretnutie s primátorom mesta Partizánske Jozefom Božikom, s ktorým hovoril o aktuálnych problémoch v meste, ambícii radnice v podobe rekonštrukcií škôl, nedostatku kvalifikovaných pracovníkov na trhu práce. Na miestnej strednej odbornej škole hovoril so študentmi na tému slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, tiež duálneho vzdelávania, na úrade práce zase o tom, prečo nezamestnaní často nechcú robiť. Odpoveď na túto otázku, ako vysvetlil Fico, by mohla dať špeciálna novelizácia zákona z dielne ministra práce. "Tá bude na jednej strane pozitívne motivovať tých, ktorí sa chcú zamestnať, a súčasne tento zákon musí byť tvrdší na tých, ktorí zneužívajú sociálny systém," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona