Fico: EÚ potrebuje reformy, V4 pripraví spoločné návrhy pre bratislavský summit

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 16:36 • 2 min
Fico: EÚ potrebuje reformy, V4 pripraví spoločné návrhy pre bratislavský summit

VARŠAVA - Čo chce EÚ ponúknuť verejnosti, aby európska myšlienka zostala naďalej atraktívna? To je téma, ktorú slovenský premiér Robert Fico označil za najaktuálnejšiu po dnešnom stretnutí šéfov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Premiéri V4 chcú v tomto smere zaujať spoločné stanovisko, s ktorým prídu na septembrový neformálny summit EÚ v Bratislave. Podľa Roberta Fica by radi naformulovali ponuku, ktorá zdôrazní silné stránky EÚ a zároveň odpovie na jej chyby a slabiny. Premiéri V4 by sa preto mali ešte stretnúť na prelome augusta a septembra.


"Pre Slovensko je cťou, že organizuje summit dvadsaťsedmičky, kde začne proces hľadania odpovede pre európsku verejnosť," povedal slovenský premiér na tlačovej konferencii po varšavskej schôdzke. Bratislavský summit by mal byť podľa neho odpoveďou na otázku, aká bude EÚ po odchode Británie.


Zároveň sa bude v Bratislave rokovať i o migrácii a terorizme, o spolupráci európskych inštitúcii a o tom, ako lepšie odkomunikovať pozitívnu agendu smerom k ľuďom. Dotknú sa taktiež hospodárskeho rastu, zamestnanosti mladých a postavenia EÚ na globálnej scéne.


Poľská premiérka a zároveň hostiteľka summitu Beata Szydlová sa poďakovala Českej republike za realizáciu predchádzajúceho predsedníctva a ubezpečila, že Poľsko bude pokračovať v začatých projektoch a témach. Szydlová potvrdila, že sa premiéri V4 zhodli na tom, že potrebujú spoločné rokovanie pred summitom v Bratislave. "Chceme sa ako V4 na neho dobre pripraviť a mať spoločné návrhy v rámci budúcnosti EÚ," konštatovala.


EÚ v súčasnej podobe podľa jej slov nenapĺňa očakávania Európanov. "EÚ sa musí vrátiť ku svojím koreňom," dodala. Únia tu - ako uviedla - musí byť pre občanov a nie pre európske inštitúcie. "Únia musí prejsť reformami, ktoré ju urobia silnejšou, reálnejšou a bližšou k občanom," domnieva sa Szydlová.


Maďarský premiér Viktor Orbán označil dnešné stretnutie za veľmi dôležité. "Dnes sme vybudovali základy toho, aby V4 predložila na bratislavskom summite spoločné návrhy," povedal.
Vyslovil pritom názor, že EÚ po vystúpení Británie už nebude mať globálnu, ale len regionálnu dimenziu. Práve z tohto dôvodu sa domnieva, že summit v Bratislave bude významný – musia na ňom uvažovať o tom, ako získať späť pozíciu globálneho hráča.


Český premiér Bohuslav Sobotka taktiež označil V4 za unikátny formát regionálnej spolupráce. Česko vidí tri hlavné priority V4: orientáciu na bezpečnosť, dôraz na prosperitu a presadenie vyváženej úlohy európskych inštitúcií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies