Fico: EKS je hrádzou proti špekulantom vo verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 3 November 2014, 12:30 • 2 min
Fico: EKS je hrádzou proti špekulantom vo verejnom obstarávaní

BRATISLAVA - Elektronický kontraktačný systém (EKS), ktorý už niekoľko týždňov funguje v skúšobnej prevádzke, je ďalším zo súboru opatrení vlády v boji proti korupcii. Zdôraznil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"V tejto chvíli sa stávame nepriateľmi všetkých špekulantov v rámci verejného obstarávania," konštatoval na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD).

 

Cez Elektronické trhovisko, ako prvej súčasti EKS, musia povinne nakupovať bežné tovary a služby, ako aj stavebné práce do určitého limitu všetky štátne inštitúcie a samosprávy. "Tento nástroj odstraňuje akékoľvek možnosti ovplyvňovať výsledok verejnej súťaže. Elektronické trhovisko nie je len nástrojom na zefektívnenie verejného obstarávania, ale je to na Slovensku historicky najtransparentnejší spôsob nakupovania z verejných zdrojov, ktorý šetrí peniaze," podčiarkol Fico.

 

Systém zaradil šéf exekutívy do rovnakého balíka opatrení ako zásadnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, úpravu volebných zákonov a pravidiel financovania politických strán či nedávno prijatý zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenského konania. Hlavnými znakmi elektronického trhoviska sú podľa Kaliňáka transparentnosť, anonymnosť a efektívnosť.

 

Na Elektronickom trhovisku, ktoré je súčasťou EKS, má povinne nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

 

Elektronické trhovisko je prvý nástroj projektu EKS, ktorý spustilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Okrem neho budú nasledovať ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom (ST) a Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona