Fico: Ekonomické sankcie voči Rusku by ťažko poškodili Slovensko

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 09:37 • 2 min
Fico: Ekonomické sankcie voči Rusku by ťažko poškodili Slovensko

BRATISLAVA – Oživenie ekonomiky v Európskej únii, ktorá sa ešte stále borí s dôsledkami ťažkej hospodárskej krízy, je očividné.

slovakia

left justify in out

"Vnímame ho aj na Slovensku, pretože ak sa pozeráme na hospodársky rast a rôzne prognózy, tak je to veľmi slušné," konštatoval v rozhovore pre TASR premiér Robert Fico. Vláda podľa jeho slov robí opatrenia na definitívne konsolidovanie verejných financií, avšak zároveň musí napĺňať očakávania ľudí. "Dva roky boli trpezliví a teraz je našou povinnosťou prísť s takými riešeniami, z ktorých budú mať nejakú mieru prospechu," zdôraznil.

 

Je presvedčený o tom, že ak nepríde ku krízovým javom, tak je Európa na dobrej ceste vyjsť z krízy v roku 2015. Dodal, že Slovensko by mohlo dosiahnuť hospodársky rast blížiaci sa k trom percentám, čo bude jeden z najvyšších. "Ak však opäť nad zdravým rozumom zvíťazí nejaký geopolitický súboj a bude tlak na Slovensko, aby sa stalo súčasťou ťažkých ekonomických sankcií vo vzťahu k Ruskej federácii, tak zabudnime na hospodársky úspech," podčiarkol s tým, že v SR po ich zavedení príde k obrovským škodám. Verí, že sa podobným spôsobom na to pozerajú aj predstavitelia iných členských štátov únie.

 

Európska únia zaviedla voči Rusku už dve etapy sankcií. V prípade, ak bude naďalej eskalovať situáciu vo východnej časti Ukrajiny, je únia pripravená aj na tretiu - ekonomickú fázu. "Existujú presné analýzy, ktoré hovoria, čo by konkrétna sankcia znamenala pre hospodársky rast tej či onej krajiny. Nechcem tieto analýzy teraz odtajniť, ale pre Slovensko je to brutálne," poznamenal premiér. Vyjadril však presvedčenie, že nakoniec zvíťazí zdravý rozum a pre geopolitický súboj sa neobetujú roky konsolidácie a boja s hospodárskou krízou.

 

Fico koordinoval slovenské postoje na minulotýždňovom spoločnom zasadnutí vlády s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom. "Myslím si, že máme veľmi podobné názory a že je veľká triezvosť tiež vo Francúzsku a Nemecku," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies