Fico: Egypt môže zohrať dôležitú úlohu a pomôcť EÚ s migráciou

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 15:47 • 2 min
Fico: Egypt môže zohrať dôležitú úlohu a pomôcť EÚ s migráciou

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Ak je tu nejaká krajina, ktorá môže pomôcť Európskej únii s migráciou, tak je to nepochybne Egypt, vyhlásil dnes predseda vlády SR Robert Fico v Budapešti na summite premiérov Vyšehradskej štvorky (V4), na ktorý pozvali aj egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

slovakia

left justify in out

"Vždy sme tvrdili, že v boji proti ilegálnej migrácii je najefektívnejšia ochrana vonkajších hraníc Schengenu a jasná otvorená spolupráca s krajinami, odkiaľ migranti prichádzajú, ako aj s krajinami, ktoré nám v daných regiónoch môžu pomôcť," zdôraznil slovenský premiér. 

 

Podľa Ficových slov treba oceniť, že Egypt - krajina so 100 miliónmi obyvateľov - garantuje stabilitu v danom regióne, je významným predstaviteľom boja proti terorizmu, je schopná chrániť svoje hranice, stará sa o migrantov a neumožňuje, aby migranti z jej územia odchádzali do Európy.

 

"Je to rovnako krajina, ktorá môže na rozdiel od EÚ zohrať dôležitú úlohu v stabilizácii Líbye. Vieme, v akom stave Líbya je, a môžem sa len pridať k slovám maďarského premiéra, že za to, čo sa udialo v Líbyi, zodpovedá predovšetkým Európa, a dnes už všetci plačeme iba nad rozliatym mliekom," povedal predseda slovenskej vlády.

 

"Chcem preto využiť túto príležitosť, aby som v duchu racionálneho prístupu, pokiaľ ide o migráciu, ponúkol plnú podporu pánovi egyptskému prezidentovi, aby sme vytvorili podporu Egyptu, pokiaľ ide o stabilitu, aby sme vyslovili podporu všetkým aktivitám, ktoré v oblasti migrácie, stabilizácie Líbye, ale aj boja proti terorizmu Egypt v tomto okamihu vykonal," dodal Robert Fico.

 

Vyšehradská štvorka ponúkla Egyptu na dnešnej schôdzke spoluprácu v oblasti odstraňovania nástražných výbušných systémov a nevybuchnutých mín.

 

"Je to jednoducho pole, kde sa cítia naše špecializované jednotky veľmi silné a pokiaľ nájdeme v tejto oblasti priestor na spoluprácu, tak podobne, ako to robíme v Iraku, ako sme to možno robili v Afganistane, sme pripravení na niečo podobné aj v spolupráci s egyptskými bezpečnostnými zložkami," vyhlásil slovenský ministerský predseda, podľa ktorého nie je žiadnym tajomstvom, že krajiny V4 sú silné aj pokiaľ ide o protiteroristické jednotky. Aj v tejto oblasti chce V4 ponúknuť Egyptu možnú spoluprácu.

 

Predsedovia vlád V4 zoskupenia hovorili s egyptským prezidentom aj o hospodárskej spolupráci, najmä v oblasti energetiky, osobitne jadrovej. Egypt totiž spúšťa svoj mierový jadrový program a chce v roku 2018 postaviť úplne novú atómovú elektráreň.

 

Krajiny V4 majú podľa egyptského prezidenta výnimočné postavenie v rámci EÚ, ale aj vo svete, preto sa Egyptu vyplatí posilniť partnerstvo s týmto zoskupením.

 

Predstavitelia V4 pri tejto príležitosti vyslovili politickú podporu Káhire v jej úsilí o stabilizáciu tamojšieho regiónu, aby bol Egypt krajinou, ktorá je schopná nielen garantovať stabilitu, ale aj vplývať pozitívne na iné krajiny, v tomto prípade predovšetkým na svojho suseda, ktorým je Líbya.

 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v tejto súvislosti povedal, že krajiny, ktoré dokážu konsolidovať situáciu v Líbyi, musia spolupracovať tak, aby táto severoafrická krajina mala opäť silné politické vedenie, ktoré bude presadzovať zákonnosť. Orbán zdôraznil, že maďarské ročné rotujúce predsedníctvo vo V4, ktoré sa začalo 1. júla, má ambíciu posilniť EÚ zvnútra i zvonka.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka podotkol, že premiéri okrem podpory vyjadrili Sísímu aj ľútosť nad obeťami teroristických útokov z minulých rokov. Sobotka ocenil boj Egypta proti ilegálnej migrácii a prevádzačom, ako aj skutočnosť, že Egypt zamedzil vyplávaniu lodí s migrantmi do Európy.

 

K situácii v Líbyi predseda českej vlády poznamenal, že po rozpade tejto krajiny sa tam vytvorila tranzitná trasa pre veľmi intenzívnu nelegálnu migráciu smerom do Európy. "Stabilizácia Líbye je spoločným záujmom EÚ, V4 i Egypta," podčiarkol Sobotka.

 

Podľa poľskej premiérky Beaty Szydlovej je spoločnou povinnosťou V4 a Egypta potlačiť prevádzačstvo a spolupracovať na odstránení príčin ilegálnej migrácie.

 

"Egypt je otvorený spolupráci s V4, ktorá podporuje aj prehĺbenie spolupráce tejto krajiny s EÚ," uzavrela Szydlová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies