Fico: Druhý pilier sa skončil fiaskom, vláda ho opäť otvorí

NETKY.SK • 21 Január 2015, 13:14 • 2 min
Fico: Druhý pilier sa skončil fiaskom, vláda ho opäť otvorí

BRATISLAVA – Vláda Roberta Fica (Smer-SD) opäť otvorí 2. dôchodkový pilier. Premiér o tom dnes informoval na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu. Z takmer 1,5 milióna sporiteľov v tomto pilieri podľa neho jeden milión nemá čo robiť.

slovakia

left justify in out

"Takmer jeden milión ľudí, ktorí sú dnes investormi v 2. pilieri, nebude mať vyšší dôchodok, ako by ho mali, keby si ho riešili len cez Sociálnu poisťovňu. Tak sa nám zdá, že najvhodnejším riešením, ako dať týmto ľuďom na dobrovoľnej báze možnosť sa rozhodnúť, je otvorenie 2. piliera," vyhlásil Fico.
      

Týkať sa to má najmä veľkej skupiny ľudí, ktorá nemá žiadny vymeriavací základ. "Títo ľudia majú nulu na konte, dokonca sú v mínuse, títo ľudia nikdy nič nedostanú z 2. piliera, ale sú tam," upozornil predseda vlády. Vyšší dôchodok spoločne z 1. a 2. piliera v porovnaní len s 1. pilierom nebudú mať podľa neho pri súčasnom nastavení ani ľudia s príjmami do priemerného zárobku v národnom hospodárstve.
     

 Ako dodal, nevýhodný je 2. pilier aj pre starších sporiteľov. "Máme pomerne veľkú skupinu ľudí vo veku, keď už objektívne nie sú schopní si našetriť na dôchodok vyšší, ako sme mali možnosť vidieť tú hanbu posledné dni, keď 3000 ľudí začalo realizovať cez životné poisťovne dôchodok z 2. piliera," pripomenul Fico.
      

Premiér je presvedčený, že "divoké reformy pravice" zlyhávajú a pravica penzijný systém zdegenerovala. "Objavujú sa konkrétne dôkazy, že táto pravicová modla sa skončila obrovským fiaskom," zdôraznil. Zároveň sa domnieva, že ak by jeho vláda neznížila príspevok do 2. piliera z 9 na 4 %, straty sporiteľov by boli ešte väčšie.
      

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) bude teraz o detailoch rokovať s ďalšími zainteresovanými inštitúciami – dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) či Národnou bankou Slovenska (NBS). Príslušnú novelu by potom mohol schváliť parlament v skrátenom konaní už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok (27. 1.), avizoval Fico.
      

"Tento systém je vhodný pre isté skupiny, ktoré majú primeraný príjem zodpovedajúci tomu, že si jednoducho nasporia a, prirodzene, aj pre niektoré vekové kategórie, aby tam bolo časové obdobie, na kedy si dokážu nasporiť," uzavrel Richter s tým, že záujmom vlády nie je "zakopať" 2. pilier, ale jasne pomenovať, čo bolo správne, a čo nie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies