Fico: Druhý druhý pilier je nevýhodný, prijme kategorické riešenie

NETKY.SK • 16 Január 2015, 13:30 • 2 min
Fico: Druhý druhý pilier je nevýhodný, prijme kategorické riešenie

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico avizuje, že vláda vzhľadom na nízku výšku dôchodkov z druhého piliera ponúkaných životnými poisťovňami prijme voči druhému pilieru kategorické riešenia.

slovakia

left justify in out

"Našou úlohou teraz nie je nič iné, len prijať kategorické riešenia a budeme vás o nich informovať budúci týždeň," uviedol Fico na piatkovej tlačovej besede. Tieto riešenia pritom nekonkretizoval. "Nechám to na vašu fantáziu, čo je to kategorické riešenie," povedal. Sumy dôchodkov, ktoré životné poisťovne ponúkajú žiadateľom o penziu z druhého piliera, podľa Fica potvrdili výhrady voči druhému pilieru. "Mali sme pravdu, keď sme druhý pilier kritizovali," zdôraznil predseda vlády. 

 

Smer-SD podľa Fica od začiatku tvrdil, že privatizácia penzijného systému, ktorú zrealizoval bývalý minister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník, je podvodom, na ktorom zarobia len dôchodkové správcovské spoločnosti. Ako uviedol, tento podvod organizovali dôchodkové spoločnosti cez "brutálnu" mediálnu kampaň. "Videli sme skákať dôchodcov na padákoch, prechádzať sa na Havaji a voziť sa na Harley Davidsonoch," pripomenul Fico. Toto mali podľa neho zabezpečiť dôchodky z druhého piliera. Smer-SD podľa Fica okrem toho stále tvrdil, že druhý pilier je nevýhodný pre ľudí, ktorí majú vyšší vek a nižší príjem. "Toto všetko sa dnes absolútne potvrdilo," zdôraznil premiér. 

 

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera sa vo štvrtok uskutočnilo na ministerstve práce pracovné rokovanie za účasti predstaviteľov životných poisťovní, dôchodkových správcovských spoločností, Národnej banky Slovenska a rezortu financií. "Pomenovali sme otázky, ktoré s touto problematikou súvisia a rozdali sme konkrétne úlohy," povedal minister. Počas jedného až dvoch týždňov chce informovať o záveroch, ktoré z tohto rokovania vzišli. 

 

Poisťovne podľa generálnej riaditeľky Slovenskej asociácie poisťovní Jozefíny Žákovej postupujú striktne podľa platnej legislatívy, zákona o poisťovníctve a zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Ako Žáková upozorňuje, iba na základe takéhoto postupu mohli získať povolenie od Národnej banky Slovenska. Odmieta tvrdenie, že poisťovne pracujú s 30-percentnou maržou. "Ak by sme vyjadreniu pána premiéra mali rozumieť tak, že politické rozhodnutie je už urobené, tak by sa poisťovne mohli právom cítiť poškodené, že boli zneužité na politické ciele, pretože zapojenie sa do vyplácania dôchodkov z druhého piliera ich stálo veľa času a peňazí," uviedla Žáková. Verí, že bude pokračovať dialóg medzi Inštitútom finančnej politiky a Národnou bankou Slovenska, aby sa mohli zjednodušené výpočty IFP verifikovať a konfrontovať s platnou legislatívou. 

 

"Robert Fico sa pravdepodobne znovu ide pokúsiť okradnúť sporiteľov v druhom pilieri o ich úspory. Na tlačovej konferencii ohlásil kategorické riešenia, čo môže znamenať ďalší pokus o znárodnenie druhého piliera," tvrdí poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Vláda podľa SDKÚ-DS zanedbala a podcenila situáciu pri vyplácaní dôchodkov a nijako nestanovila rámce a podmienky pre životné poisťovne, čo tieto neadekvátne využili. "Tieto chyby a zlyhania vlastných vlád a Fica osobne chce teraz premiér využiť na "kategorické" opatrenia proti druhému pilieru. Vidieť za tým môžeme práve jeho vysnívané zrušenie druhého piliera a znárodnenie úspor sporiteľov," uviedol Kaník. 

 

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna chce na najbližšom zasadnutí parlamentného výboru pre financie a rozpočet žiadať poslanecký prieskum v Národnej banke Slovenska. Ako uviedol, dôvodom sú medializované informácie a rozpor medzi ministerstvom financií a rezortom práce a sociálnych vecí v súvislosti s reálnymi ponukami životných poisťovní pre sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri. "Ako je už známe, výška dôchodkov z druhého piliera vyplácaná tromi súkromnými životnými poisťovňami, je absolútne neadekvátna. Občania, ktorí si na tento dôchodok sporili, totiž dostanú až približne o tretinu menej peňazí, ako to odhadoval rezort financií,“ pripomína Švejna. 

 

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz - Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona