Fico: Doteraz sa nám celkom nepodarilo verejnosti vysvetliť význam VÚC

NETKY.SK • 8 December 2016, 15:10 • 2 min
Fico: Doteraz sa nám celkom nepodarilo verejnosti vysvetliť význam VÚC

BRATISLAVA - Zrušenie druhého kola voľby predsedov VÚC by mohlo mobilizovať voličov k vyššej účasti v jedinom zachovanom kole. Na pôde NR SR to počas dnešnej Hodiny otázok pripustil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Práve poslanci jeho strany a Mosta-Híd chcú druhé kolo v krajských voľbách zrušiť. Ich návrh bol na aktuálnej schôdzi posunutý do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

"Máme tu voľby primátorov a starostov, ktoré sú jednokolové, a platí, že kto získa najviac hlasov, stane sa primátorom alebo starostom. Je vec na diskusiu, či majú mať takéto voľby jedno alebo dve kolá. Uvedomme si, že je pomerne nízky záujem voličov o tento typ volieb, je to pravdepodobne aj preto, že doteraz sa nám celkom nepodarilo vysvetliť význam VÚC verejnosti," povedal premiér.

 

Priznal tiež, že pre neho je zrušenie druhého kola dobré v tom, že nebude musieť chodiť na kampaň dvakrát, ale iba raz podporí toho, o kom si bude myslieť, že je vhodný predseda kraja. "Plne rešpektujem rozhodnutie NR SR ohľadom jedného kola. Ak sa dohodnete na niečom inom, tak sa dohodnete. Toto je mimo vlády SR," odkázal Fico.

 

Návrhy Smeru-SD a Mosta-Híd hovoria, že voľby do VÚC a komunálne voľby by sa od roku 2022 mohli konať súčasne. Zároveň sa má zrušiť druhé kolo volieb predsedu kraja. Zmeny odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.

 

Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Pripomínajú, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by nebolo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona