Fico dostal z Turca otvorený list, týka sa exekúcie Martina

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 13:00 • 2 min
Fico dostal z Turca otvorený list, týka sa exekúcie Martina

BRATISLAVA - Zástupcovia obyvateľov Turca na čele s primátorom Martina Andrejom Hrnčiarom dnes odovzdali na úrade vlády otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý sa týka exekúcie v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Hrnčiar na dnešnom brífingu v Bratislave, "mesto je vo veľmi ťažkej situácii, keď momentálne čelí podľa nás fiktívnej pohľadávke vo výške 8,4 milióna eur". Obyvatelia turčianskeho regiónu v liste vládu a jej predsedu žiadajú, aby predložila v skrátenom legislatívnom procese novelu exekučného poriadku, ktorou sa znemožní exekúcia akcionárskej účasti vo vodárenských firmách. Exekútor totiž môže podľa Hrnčiara siahnuť nielen na financie, ale aj na majetok mesta. "Sám viem, že mesto už nemá lukratívny majetok a jediné lukratívne, čo má, sú akcie v Turčianskej vodárenskej spoločnosti, strategickom podniku, ktorý sa zaoberá výrobou a distribúciou pitnej vody. Je to naša zlatá perla, zlaté vajce," poznamenal martinský primátor.


Ako sa píše v liste premiérovi, "voda je strategickou surovinou Slovenska a jej zdroje a toky sú podľa ústavy vlastníctvom SR". "Sme presvedčení, že si zaslúžia zostať pod kontrolou občanov Slovenska prostredníctvom ich volených zástupcov. Žiadame, aby vláda venovala problémom samosprávy rovnakú pozornosť bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany sú jej demokraticky zvolení predstavitelia," citoval Hrnčiar z listu. Primátor verí, že sa bude Robert Fico otvoreným listom, ktorý podpísalo viac ako 18-tisíc obyvateľov Turca, zaoberať. "Ste proti privatizácii, ste za ochranu vody ako strategickej suroviny, tak prosím, konajte," vyzval premiéra. Primátor Martina je presvedčený, že na prvú septembrovú schôdzu parlamentu by mohla byť novela pripravená.


V prípade exekúcie sa môže stať, že mesto Martin príde o 52 percent akcií v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. "Tým pádom by sa akcie dostali do súkromných rúk a to jednoducho nemôžeme pripustiť, pretože by to malo negatívny dopad na všetkých obyvateľov Turca," zdôraznil Hrnčiar. Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú vodou či výrobou a distribúciou tepla, by nemali byť podľa neho exekvované, tak, ako sú oblasti štátu takisto vyňaté spod exekúcie. "Záleží nám na tom, aby spoločnosť zostala v rukách samosprávy, čoho dôkazom je i podpisová listina, ktorú podpísalo 65 primátorov a starostov miest a obcí Turca, pričom ju podpisovali bez rozdielu politickej príslušnosti," nadviazala na neho starostka obce Dolný Kalník Iveta Balšianková. Podľa starostu obce Trnovo Jána Lukáča by ich takáto situácia veľmi mrzela, pretože by zrazu cena vody rapídne stúpla, pričom teraz majú najlacnejšiu vodu na Slovensku. "Ľudia stoja za nami a my ich nesmieme sklamať," dodal.


Primátor Martina Andrej Hrnčiar písal prednedávnom predsedovi vlády i osobný list, v ktorom ho žiadal o stretnutie k tejto téme. Fico stretnutie odmietol, do dnešného dňa Hrnčiar nedostal od neho ani odpoveď. Práve to bolo dôvodom na napísanie otvoreného listu, pod ktorý sa za týždeň podpísalo 18-tisíc ľudí. "Pokúsime sa zákonnou cestou tento boj o spravodlivosť vyhrať a použijeme na to všetky právne prostriedky, ktoré nám slovenské zákony umožňujú," povedal novinárom.


Najvyšší súd SR 26. februára rozhodol, že mesto Martin musí v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s. zaplatiť 8,4 milióna eur. Pre mesto bol rozsudok neprijateľný. Obrátili sa preto na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ten sa stotožnil s podnetom a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Zároveň mesto Martin požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu SR 19. júna. Súčasný vlastník pohľadávky, bratislavský právnik Peter Kubík, 17. júna podal návrh na začatie exekúcie, ktorej sa mesto na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR zatiaľ vyhne.


Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún. Pôvodným majiteľom niekoľkomiliónovej pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme. Pohľadávku vo výške viac ako 8,4 milióna eur aktuálne vlastní firma PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies