Fico: Došlo k útoku proti kultúrnej identite Európy, na Slovensku sa zdvojnásobila prítomnosť polície v uliciach

NETKY.SK • 20 December 2016, 10:26 • 2 min
Fico: Došlo k útoku proti kultúrnej identite Európy, na Slovensku sa zdvojnásobila prítomnosť polície v uliciach

BRATISLAVA - Útok na ľudí zhromaždených na vianočných trhoch je útokom proti kultúrnej identite Európy. SR má preto právo prijímať opatrenia. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra v súvislosti s útokom v Berlíne a s prijatím zvýšených bezpečnostných opatrení.

slovakia

left justify in out

"Opatrenia, ktoré sme prijali v dôsledku migračnej krízy, považujem za absolútne správne. Verím, že v krátkom čase sa ukážu ako nevyhnutné. Kým budem premiérom, nikdy nebudem súhlasiť s vytvorením ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Útoky, ktoré prebiehajú, sú aj útokmi proti EÚ," povedal predseda vlády.

 

Podľa jeho slov dostávala Slovenská republika už po 15 minútach od útoku informácie, ktoré sa spracúvali. "Naštartovali sme všetky mechanizmy spojené s ohrozením podobného typu. Dnes sme zhodnotili, čo sa presne stalo, spresnili sme niektoré opatrenia prijímané v najbližších hodinách a dňoch," vysvetlil Fico.

 

Ako tvrdí, teraz je to na tajných službách a Policajnom zbore. Policajti majú dať svojou zvýšenou prítomnosťou jasne najavo, že si plnia svoje povinnosti najmä preventívneho charakteru, ktoré majú upokojovať slovenskú verejnosť.

 

Fico označil za fakt, že migrant prišiel vo februári 2016 do Nemecka, dostal štatút utečenca a tento migrant je teraz vypočúvaný ako podozrivá osoba, ktorá má zodpovedať za tento zločin. Premiér je presvedčený, že sa zmení postoj krajín EÚ k migračnej kríze. "Začína pretekať pohár trpezlivosti a verejnosť v Európe bude očakávať podstatne razantnejšie opatrenia. Je to jednoducho šialené," dodal.

 

img

 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) oznámil, že od polnoci sa zdvojnásobila prítomnosť polície v uliciach na Slovensku, tak ako sa to deje vždy po takýchto udalostiach. Zároveň uistil, že Slovensko nemá informácie o bezprostrednom ohrození.

 

Ďalším opatrením je intenzívna ochrana hraníc s Českou republikou a Rakúskom. "Aby sme mali možnosť zbierať informácie a vymieňať si ich s našimi partnermi. Tento stav bude trvať do odvolania, minimálne do vianočných sviatkov," povedal minister. Podľa jeho slov je od polnoci v uliciach bezmála 1000 hliadok. Bežný počet je 300, ten bol už dávnejšie zvýšený na 500. Hliadky sa budú sústrediť najmä na uzloch, ako sú obchodné centrá či vianočné trhy.

 

Fico verí, že tieto udalosti, ktoré sa dejú okolo nás, otvoria oči rôznym svätuškárom na Slovensku, ktorí by boli schopní urobiť čokoľvek, len aby zabránili razantnému prijímaniu opatrení v boji proti terorizmu. Želám si, aby ľudia na Slovensku a v iných krajinách prežili pokojné Vianoce. Je to mimoriadne citlivé obdobie pre Európu," uzavrel predseda vlády.

 

V pondelok (19.12.) vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí je mŕtvych. Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala.

 

 

 

Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies