Fico: Dopad prípadného odchodu Británie z EÚ by bol desivý

NETKY.SK • 19 Február 2016, 16:48 • 2 min
Fico: Dopad prípadného odchodu Británie z EÚ by bol desivý

BRUSEL - od vyslanej redaktorky Lucie Vittekovej) – Na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli európske špičky stále rokujú o dohode s Veľkou Britániou.

slovakia

left justify in out

„Máme pravdepodobne všetci rovnaký názor, a to, že Európska únia potrebuje Veľkú Britániu a Veľká Británia potrebuje Európsku úniu,“ skonštatoval premiér SR Robert Fico počas druhého dňa summitu. Podľa neho sa požiadavkám britského premiéra Davida Camerona na reformu Európskej únie musí venovať pozornosť. „Dopad prípadného odchodu Británie na EÚ by bol desivý, čo si však myslíme aj opačne – odchod Británie by výrazne poškodil aj samotnú Veľkú Britániu,“ informoval premiér.

 

Pripomenul, že pokiaľ ide o Slovensko nemám problém s väčšinou návrhov. Súhlasíme s menšou byrokraciou v EÚ, väčšou suverenitou národných parlamentov či postavením nečlenských štátov eurozóny vo vzťahu k členským štátom. „Je tu však sedem alebo osem štátov, ktoré vyjadrujú jasné obavy, či v niektorých opatreniach nejde o porušenie zákazu diskriminácia a obmedzenie slobodného pohybu osôb, keďže Veľká Británia sa domáha určitých výhod vo vzťahu k plateniu rôznych dávok ľuďom, ktorí nie sú štátni príslušníci Británie ale pracujú tam,“ vysvetlil pre médiá Fico.


Veľký posun podľa šéfa slovenskej vlády nastal v tom, že v prípade nesystémových príspevkov, ktoré dostávajú vo Veľkej Británii ľudia k výplate, ako napr. podporu na bývanie, tak neplatenie týchto príspevkov sa bude týkať len tých, ktorí ešte len do Británie prídu.

 

„To je férové. Ak niekto pôjde do Veľkej Británie pracovať, tak vie, že od nejakého času sa na neho nebude vzťahovať takáto výhoda,“ zhodnotil Fico s tým, že toto obmedzenie môže trvať len štyri roky. Otázne však je, v ako dlhom časovom období bude Londýn takéto obmedzenia uplatňovať. „My hovoríme sedem rokov, Veľká Británia sa domáha 13 rokov,“ objasnil.


Pokiaľ ide o otázku rodinných prídavkov, ktoré sa platia z Veľkej Británie aj napríklad na Slovensko, v téme vládne podľa Fica veľká diskusia. Indexácia, o ktorú sa Londýn pokúša, sa týka asi tisícky detí, ktoré sú na území Slovenska a ktorých rodičia pracujú vo Veľkej Británii. „Nehovoríme o deťoch, ktoré sú s rodičmi vo Veľkej Británii – tie automaticky majú nárok na rodinné prídavky vo výške, ako to je vo Veľkej Británii,“ vysvetlil Fico.


Premiér zdôraznil, že v hlavnej téme summitu – požiadaviek Británie, sa hľadá kompromis. „Pretože tak ako musí pochopiť pán Cameron, že my máme svoje záujmy a chránime ich, my musíme chápať, ak chceme dosiahnuť dohodu, že britský premiér musí niečo svojim občanom doručiť,“ myslí si Fico. Dodal, že lídri EÚ teraz čakajú na text. „Myslím si, že sa dohodneme. Iné je, že kedy k tejto dohode dôjde. Či ešte v nejakých normálnych hodinách, alebo ako obyčajne budeme rokovať aj v noci,“ povedal Fico. Narážal tým na to, že už niekoľkokrát sa posunul čas rokovaní o požiadavkách Británie.


Ak sa britskému premiérovi Davidovi Cameronovi podarí vybojovať zmenu, bude sa aktívne angažovať za zotrvanie ostrovov v európskom klube. Britániu čaká o tzv. brexite referendum najneskôr do konca roka 2017, pravdepodobne sa však uskutoční už v júni tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies