Fico: Dominantným problémom týchto volieb je nízka účasť voličov, budú možno len tri kraje!

NETKY.SK • 11 November 2013, 06:23 • 2 min
Fico: Dominantným problémom týchto volieb je nízka účasť voličov, budú možno len tri kraje!

BRATISLAVA – Fenoménom tohtoročných volieb do vyšších územných celkov (VÚC) nie je Marian Kotleba, ale nízka účasť voličov, z ktorej sa budú musieť vyvodiť určité závery.

slovakia

left justify in out

V dnešnej politickej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico.

"Keby pravica postavila normálneho silného kandidáta, ktorého by ľudia brali, tak sa odsunie pán Kotleba na okraj akéhokoľvek politického záujmu," zdôraznil Fico. Podľa neho je dôležité začať diskutovať o budúcnosti VÚC. "Ľudia vôbec nevedia, o čom župy sú. Dnes sa zdá, že ľudia nie celkom dobre pochopili význam VÚC," doplnil predseda vlády.

Zmeny v usporiadaní VÚC by sa podľa Fica mali prijať na základe širšej politickej dohody. "Napriek tomu, že na zmenu z ôsmich krajov na tri nepotrebujeme ústavný zákon a je dostatočná väčšina v NR SR, aby takúto zásadnú zmenu zrealizovala, do takejto zmeny by sme nemali ísť, pokiaľ nebude existovať širšia politická dohoda. Pretože len vtedy môže takáto zmena vydržať," ozrejmil Fico. Diskutovať o tejto téme by sa mohlo podľa neho aj rok. Zároveň zdôraznil, že strana Smer-SD nikdy nebude súhlasiť s vytvorením viac ako ôsmich VÚC. Nízka účasť vo voľbách podľa neho svedčí o tom, že sa ľudia nezžili s "týmto spôsobom regionálnej samosprávy". Zopakoval, že najlepším riešením pre Slovensko by boli tri samosprávne kraje plus Bratislava.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára zmeny v počte VÚC nespôsobia zmenu v účasti voličov. Podľa neho časť zodpovednosti za nevedomosť ľudí nesú aj samotní poslanci VÚC, ktorí spohodlneli. "Druhá chyba je, že ľudia pomaličky ako keby boli zvyknutí na to, že aj tak sa nič nezmení, načo by sme išli voliť, ale toto je chyba celého systému," uviedol Bugár. Podľa predsedu KDH Jána Figeľa je lepším riešením nie zmena počtu VÚC, ale ich úprava.

Na margo postupu Ľudovej platformy vo voľbách do VÚC Figeľ uviedol, že Ľudová platforma vznikla najmä pre celoštátne záležitosti. "Naša línia KDH bola a zostala, postup spolu všade tam, kde je to možné, ale kde to nebolo možné, alebo o tom inak rozhodli krajské štruktúry, tak ja to rešpektujem. To je demokratický prístup," uviedol Figeľ s tým, že toto bol prípad aj Banskej Bystrice, kde KDH podporilo na post predsedu VÚC kandidáta Smeru Vladimíra Maňku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies