Fico: Dôležité je, aby bol Šefčovič naďalej podpredsedom Európskej komisie

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 15:23 • 2 min
Fico: Dôležité je, aby bol Šefčovič naďalej podpredsedom Európskej komisie

BRATISLAVA - Za najdôležitejšie považuje premiér Robert Fico to, aby slovenský kandidát na člena Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič získal aj v ďalšom päťročnom období post podpredsedu EK.

slovakia

left justify in out

"Boli by sme radi, keby zostal nielen podpredsedom komisie, ale mal aj ďalšiu významnú agendu, možno inú, akú mal teraz, ale agendu, ktorá bude zodpovedať významu jeho práce v Európskej komisii," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.
     

Najlepšie by podľa neho bolo, keby išlo o agendu dôležitú z ekonomického hľadiska, napríklad regionálny rozvoj. To však považuje za málo pravdepodobné, keďže Slovensko získava veľké peniaze z eurofondov na odstraňovanie regionálnych rozdielov. Takže si nemyslí, že bude môcť ovplyvňovať práve túto problematiku.
     

Ako priblížil, počas rozhovorov so Šefčovičom pomenovali tri oblasti, v ktorých by sa Slovensko malo maximálne angažovať. Dnes ich však Fico nekonkretizoval. Túto tému sa chystá otvoriť na stretnutí premiérov Vyšehradskej štvorky 24. júna v Budapešti, kedy prevezme rotujúce ročné predsedníctvo od Maďarska. "Pokúsime sa nájsť nejakú zhodu," avizoval s tým, že sa možno krajiny V4 budú môcť krížovo podporovať pri získaní vybraných agend pre svojich národných eurokomisárov.
     

Vláda SR dnes schválila nomináciu Šefčoviča za člena novej EK. Týmto sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska. Od roku 2010 je podpredsedom EK, na čele ktorej momentálne stojí José Manuel Barroso. Zodpovedá za administratívu komisie, implementáciu Lisabonskej zmluvy do činnosti orgánov EÚ.
     

Mandát súčasnej EK sa končí 1. novembra. O portfóliách kandidátov na komisárov rozhodne budúci predseda komisie po konzultácii s predsedami vlád a hláv štátov členských krajín EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona