Fico: Dohoda je predpokladom ústavne nastaviť spôsobilosť sudcov

NETKY.SK • 28 Február 2014, 17:51 • 2 min
Fico: Dohoda je predpokladom ústavne nastaviť spôsobilosť sudcov

BRATISLAVA - Smer-SD rešpektuje, že téma previerok sudcov vyžaduje dôkladnú odbornú analýzu vylučujúcu spochybnenie tohto návrhu, tvrdí Fico.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády SR Robert Fico víta vytvorenie ústavnej väčšiny na prijatie zmeny Ústavy SR vedúcej k justičným opatreniam a k zakotveniu postavenia manželstva v spoločnosti. "Dohoda je predpokladom, aby v druhom a treťom čítaní o tomto návrhu bola splnená principiálna podmienka strany Smer-SD a síce ústavne nastaviť profesionálnu a morálnu spôsobilosť sudcov," vyjadril sa Fico, podľa ktorého Smer-SD rešpektuje, že téma previerok sudcov vyžaduje dôkladnú odbornú analýzu vylučujúcu spochybnenie tohto návrhu.

 

Bez dohody o ústavnom zakotvení previerok spôsobilosti sudcov nezíska podľa Fica návrh ústavnú väčšinu. Predseda vlády verí, že dnešná dohoda o ústavnej väčšine bude základom pre širšiu podporu novely Ústavy SR naprieč celým politickým spektrom. 

 

Na ústavných zmenách v justícii a ochrane manželstva sa dnes dohodol Smer-SD s opozičným KDH. Do parlamentu obe strany predložia spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši obe oblasti a podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Návrh oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Šéfa súdnej rady by mala voliť rada samotná, vládny Smer-SD ustúpil z pôvodného návrhu, aby predsedu súdnej rady vyberal prezident. Zrušiť by sa mala trestnoprávna imunita sudcov, ako to v januári v novele do parlamentu predložil poslanec za Most-Híd Gábor Gál (Most-Híd). 

 

Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer-SD, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Pašku mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia. Ústava sa zároveň rozšíri o dve vety - definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona