Fico: Do Európy prišlo veľa bojovníkov IS, musíme reagovať

NETKY.SK • 29 November 2015, 12:45 • 2 min
Fico: Do Európy prišlo veľa bojovníkov IS, musíme reagovať

BRATISLAVA - Veľa bojovníkov Islamského štátu (IS) prišlo aj v rámci migračnej vlny do Európy a my musíme na túto situáciu reagovať.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na margo plánovanej protiteroristickej legislatívy, ktorú už schválila vláda a na budúci týždeň sa jej bude venovať parlament.

 

"To, že v Európe bol do začiatku migračnej vlny často prítomný terorizmus, bolo výsledkom pôsobenia západných štátov v krajinách ako Irak, Afganistan či Líbya. Schengen bol zatvorený, teroristi však dokázali zaútočiť. Potom však niekto roztiahol naširoko ruky a povedal - každý, kto chcete, príďte do Európy. Nikto ich však nekontroloval, nikto im nepozeral do batohov," povedal Fico.

 

Premiér je teda presvedčený, že v rámci migračnej vlny prišlo do Európy veľa bojovníkov IS. "Migrácia má súvis s terorizmom. Musíme preto predpokladať, že hrozba útokov je čím ďalej väčšia. Je tak našou povinnosťou na hrozby a zlyhanie EÚ reagovať vlastnými samostatnými krokmi. Prijímame vlastné suverénne rozhodnutia. Ale to nielen my, takmer každý štát prijíma tvrdé opatrenia," povedal Fico. Zároveň vyjadril prekvapenie z reakcií, ktoré sa objavili po jeho výroku, že štát monitoruje moslimov na Slovensku. "Monitorujeme napríklad takých, ktorí schvaľujú útok v Paríži. Sú aj takí," ozrejmil.

 

Poslanec za KDH Pavol Hrušovský uznáva, že SR a Európa sú vo vážnej situácii. Na margo pripravovanej legislatívy však upozornil, že dochádza k stretu dvoch práv - ľudských a bezpečnostných. "Ja mám skúsenosť, že keď je ohrozená bezpečnosť, je žiaduce obmedziť ľudské práva a dať prednosť bezpečnosti. Ale bol by som nerád, ak by sa celý tento dramatický stav zneužíval na politický marketing. Nemali by sme migračnou krízou prekrývať vlastné domáce problémy, ako je korupcia a klientelizmus," vyzval.

 

Na otázku, či by nebolo vhodné s novou legislatívou počkať do volieb, premiér odvetil, že po spustení migračnej vlny vláda najskôr prijímala technické opatrenia. "Prišiel však útok v Paríži a ukázalo sa, že naše vyjadrenia o bezpečnostnom riziku spojenom s migráciou sú pravdivé. My len veľmi správne reagujeme. Bol by som rád, keby pri zmene Ústavy SR došlo k zhode a z opozície som už počul aj pozitívne vyjadrenia," uviedol Fico na margo skutočnosti, že Smer-SD potrebuje na zmenu najvyššieho zákona štátu podporu aspoň časti opozície.

 

Hrušovský však vidí aj riziká zneužitia novej legislatívy, lebo tá má posilniť kompetencie našich bezpečnostných zložiek. Chcel by preto isté kontrolné mechanizmy, napríklad v podobe zriadenia nezávislej komisie. "Ak je však ohrozená bezpečnosť občanov, ľudské práva idú bokom," tvrdí. Fico sa zneužitia novej legislatívy neobáva a hovorí najmä o prevencii. "Ide o to, toho človeka chytiť. Máme sa k zlodejovi bicykla správať rovnako ako k teroristovi, ktorý dá bombu do autobusu a zabije 50 ľudí? Alebo je u neho takáto hrozba? Ja tvrdím, že nie. Pri takto nebezpečných ľuďoch by mal byť iný režim," konštatoval.

 

Hrušovský tiež odporúča, aby premiér na pôde EÚ buchol do stola a vyzval krajiny na zastavenie masívneho prílevu utečencov. "Kvóty nie sú riešenie a treba nájsť také, aby exodus nepokračoval. Európa sa musí spamätať a postaviť na nohy," apeloval.

 

Fico reagoval, že za svoje postoje k migračnej kríze dostáva po hlave aj od socialistickej frakcie v europarlamente. "Ale ja si za tým stojím," deklaroval. Premiér však uznáva, že nikdy nie je neskoro buchnúť do stola.

 

Riešenie však nevidí v zosadení sýrskeho prezidenta Bašára Asada, lebo predpokladá, že to spôsobí v krajine chaos podobne, ako sa to stalo v Iraku. "Opakovane žiadame uzatvorenie schengenskej hranice, vytvorili sme tiež zahraničnú policajnú jednotku o sile 300 policajtov," dodal premiér.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies