Fico dnes bude s Tuskom rokovať o zimných olympijských hrách

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 10:31 • 2 min
Fico dnes bude s Tuskom rokovať o zimných olympijských hrách

BRATISLAVA - Na základe dohody predsedov vlád Slovenska a Poľska Roberta Fica a Donalda Tuska dnes v Poprade budú spoločne rokovať predstavitelia vlád oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Premiéri budú okrem iného hovoriť aj o spoločnom usporiadaní zimných olympijských hier v roku 2022, informoval tlačový odbor úradu vlády. Stretnutie by malo byť po minuloročnom spoločnom zasadnutí vlád Slovenska a Českej republiky druhým obdobným podujatím usporiadaným so susednou krajinou. Spoločné rokovanie má zároveň potvrdiť význam, ktorý aj v kontexte 20. výročia nadviazania diplomatických stykov Slovensko prikladá výborným susedským vzťahom s Poľskom.

Vláda už podporila poľskú stranu pri organizovaní ZOH Krakov 2022. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča vychádza hlavne z rozhodnutia národných olympijských výborov Slovenska a Poľska, ktoré prijali deklaráciu, že sa budú spoločne uchádzať o kandidatúru na ZOH 2022. Pred podaním oficiálnej prihlášky rezort predloží v spolupráci so Slovenským olympijským výborom (SOV) na rokovanie vlády komplexný materiál aj s analýzou environmentálnych dopadov a kvantifikáciou nákladov za SR do 31. októbra tohto roku. "Vláda, keďže má aj environmentálny rozmer, sleduje aj túto oblasť a bude samozrejme vychádzať aj z istých analýz, ktoré tu už boli urobené pri predchádzajúcich kandidatúrach," doplnil Čaplovič. Myšlienku usporiadať ZOH 2022 podporuje aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, podľa ktorého by to bolo dobré pre Slovensko. "Dopad na životné prostredie zatiaľ nepoznáme, pretože nevieme, aké športové disciplíny na Slovensku vôbec budú a či vôbec olympiáda na Slovensku bude. V prípade, že by bolo Slovensko úspešné, tak kandidatúra a všetky prípravné práce spojené s usporiadaním olympijských hier v roku 2022 si budú vyžadovať posúdenie environmentálnych vplyvov na životné prostredie," vyhlásil minister životného prostredia Peter Žiga. 

Celkové náklady na ZOH 2022 sa odhadujú na približne dve miliardy dolárov, pričom ťažisko investícií má znášať Poľsko. Ak sa bude Slovensko podieľať na ZOH 2022, tak bude potrebné zabezpečiť súťaže v lyžovaní - zjazdových disciplínach, ktoré by mohli byť v Jasnej. V prípade úspešnej kandidatúry bude však potrebné v Jasnej dobudovať trať pre zjazd a superobrovský slalom (Super G) mužov. Poľská strana žiada od Slovenska aj organizovanie súťaží v akrobatickom lyžovaní, ktoré by mohli byť bez veľkých úprav vo Vysokých Tatrách. Z hľadiska záujmu verejnosti by slovenská strana mala záujem aj o organizovanie hokejového turnaja. Olympijská charta to však neumožňuje a všetko bude závisieť od toho, či to výnimočne povolí MOV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies