Fico: Dianie v Turecku bude mať vplyv na jeho ambície o členstve v EÚ

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 13:36 • 2 min
Fico: Dianie v Turecku bude mať vplyv na jeho ambície o členstve v EÚ

BRATISLAVA – To, čo sa udialo v Turecku po pokuse o vojenský prevrat, bude mať podľa premiéra Roberta Fica vplyv na turecké ambície stať sa členskou krajinou EÚ.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes novinárom, medzi lídrami európskych štátov prevláda presvedčenie, že v čase prevratu bolo správne podporiť demokraticky zvoleného prezidenta a vládu. „Turecko je strategický partner v oblasti migrácie. Neviem, čo by sa stalo v Európe, keby migranti z Turecka, ktorých je približne 2,5 milióna, prešli do Európy. Veríme, že všetky procesy v Turecku budú zvládnuté z hľadiska európskych pohľadov na štandardy,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že európskym krajinám mimoriadne záleží na stabilite politického systému v Turecku, lebo je to obrovská krajina s veľkým vojenským potenciálom.


Mlčanlivosť premiéra a vlády k Turecku kritizovala opozičná poslankyňa NR SR Adriana Pčolinská (Sme rodina). Tá bola prekvapená, že v čase predsedníctva SR v Rade Európskej únie nezaznievajú z úradu predsedu vlády Roberta Fica, ale ani z nášho ministerstva zahraničných vecí kritické slová vo vzťahu k situácii v Turecku. Pčolinská je členkou Zahraničného výboru NR SR a predsedníčkou Slovensko-tureckej parlamentnej skupiny priateľstva. „Som hlboko presvedčená, že po potlačení pokusu o vojenský prevrat dochádza k účelovým čistkám na súdoch, vo verejnej správe, v školstve. Mám dojem, že priaznivci prezidenta Erdogana využívajú súčasnú turbulentnú situáciu na likvidáciu názorových oponentov, ktorí s vojenským pučom nemali vôbec nič spoločné,“ povedala pre agentúru SITA.


Pčolinská je znepokojená rastúcim vplyvom radikálneho islamu v tureckej politike a znovuzavedením trestu smrti, ktorý v tomto prípade bude podľa nej iba primitívnym nástrojom pomsty v rukách tých, ktorí vládnu. „Súčasný vývoj ukazuje, že Turecko má bližšie k Iránu ako k Európskej únii. Verím, že Slovenská republika k tomu zaujme zrozumiteľné stanoviska. Také, aké od aktuálneho formálneho lídra EÚ očakávame,“ vyhlásila.


Približne 1 700 príslušníkov tureckej armády vrátane 149 generálov oficiálne prepustili v reakcii na nedávny neúspešný pokus o vojenský prevrat v krajine. Turecké ozbrojené sily majú približne 350 generálov a admirálov. Turecká armáda, ktorá je v rámci Severoatlantickej aliancie druhou najväčšou, má približne 680 000 vojakov. Turecká vláda zároveň zrušila činnosť desiatok mediálnych organizácií vrátane 45 novín - celoštátnych i regionálnych - 16 televíznych a 23 rozhlasových staníc, informuje turecká agentúra Anadolu.


Ankara tvrdí, že za pučom armádnej frakcie z 15. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v americkom exile. Udalosti si vyžiadali približne 290 mŕtvych a tisíce zatknutých pre podozrenie z účasti na príprave prevratu. Zo štátnych inštitúcií boli prepustené desaťtisíce

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies