Fico: Deklarácia zvrchovanosti bola 1. prejavom národa o samostatnosť

NETKY.SK • 16 Júl 2017, 08:11 • 2 min
Fico: Deklarácia zvrchovanosti bola 1. prejavom národa o samostatnosť

STARÁ BYSTRICA - Deklaráciou zvrchovanosti slovenského národa v Slovenskej národnej rade v júli 1992 prejavil náš národ prvýkrát záujem žiť v samostatnej krajine, čo sa pretavilo do ústavy prijatej 1. septembra 1992 a do vzniku samostatného štátu 1. januára 1993. Pri príležitosti XXV. ročníka Osláv zvrchovanosti Slovenska v kysuckej obci Stará Bystrica to povedal predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Po príhovore zapálil vatru zvrchovanosti a zasadil lipu v Aleji zvrchovanosti. "Niekedy nás považujú za pohanov, ktorí chodia okolo vatry a zapaľujú vatry. Ale veď vatra bola súčasťou našich dejín. Či to bolo Slovenské národné povstanie, Jánošík alebo ktokoľvek iný. Takže, vracajme sa ku krásnym veciam, ktoré sú tu. Zapálenie vatry zvrchovanosti je ten najlepší symbol, ktorý môžeme slovenskému národu ukázať," zdôraznil Fico.

Podotkol, že je jediným aktívnym slovenským politikom v ústavných funkciách, ktorý mal v roku 1992 možnosť hlasovať za deklaráciu zvrchovanosti. "Ja sa k týmto tradíciám hlásim hrdo. Bol som pri vzniku Slovenskej republiky, aj som určitým spôsobom prispel, pretože som mal na starosti vydávanie Zbierky zákonov. Pamätám si, ako som odovzdal Zbierku zákonov Slovenskej republiky číslo 1 z roku 1993. A bol to práve zákon o Zbierke zákonov Slovenskej republiky. Považujem oslavy zvrchovanosti za mimoriadne dôležitý sviatok a chcem všetkým ukázať, že toto sú veci, na ktoré nesmieme zabúdať," uviedol predseda vlády.

Veľké národy sa podľa neho vedia vysporiadať so svojou minulosťou aj vtedy, keď nie je práve najkrajšia. "S veľkým rešpektom aj závisťou som sledoval, ako sa Francúzi približujú k svojmu sviatku dobytie Bastily. Hoci majú na to kontroverzný názor. My sme, bohužiaľ, krajina, kde nie tie negatívne, ale ani pozitívne časti našich dejín nevieme dobre stroviť. Pozrite sa, ako sa médiá postavili k Cyrilovi a Metodovi. Jednoducho, podľa mňa je to veľká hanba. Uvedomme si, že deklarácia v roku 1992 bola nástupom k vzniku samostatného štátu," dodal Fico.

Na oslavách sa zúčastnil aj bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, podľa ktorého pri vyhlásení zvrchovanosti Slovensku veľa ľudí neverilo. "Hovorili, že Slovensko nemôže byť samo, nemôže byť zvrchované, že samo nevydrží. Ak bude samo, tak o niekoľko rokov budeme prosiť, aby sme sa vrátili. Nestalo sa to. Slováci dokázali, že si vedia riadiť štát sami. Dokázali, že vedia dôjsť do Európy, o ktorej sa nám predtým nesnívalo. A dnes? Dosiahli úspechy, ktoré nám môžu závidieť aj ostatné krajiny. A to je práve preto, že sme sa stali zvrchovaným štátom a riadime si ho sami," povedal Gašparovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona