Fico: Deficit verejných financií dodržíme v tomto aj v minulom roku

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 14:39 • 2 min
Fico: Deficit verejných financií dodržíme v tomto aj v minulom roku

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica splní svoj záväzok znížiť deficit verejných financií za rok 2012 na úroveň 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa premiéra je deficit za minulý rok presne na úrovni 4,51 %. "Rezort ministerstva financií zvládol v roku 2012 a zvláda aj v roku 2013 kľúčovú úlohu, ktorá stojí pred nami, a to je konsolidácia verejných financií," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Fico.

slovakia

left justify in out

Premiér dnes zavŕšil proces kontrolných dní, ktoré sa počas uplynulých mesiacov odohrali na všetkých rezortoch. Na základe dnešnej návštevy na Ministerstve financií (MF) SR a Finančnej správe (FS) SR Fico zhodnotil, že priaznivo sa vyvíja aj deficit verejných financií za tento rok. Za posledné mesiace sa jeho hodnota pohybuje okolo plánovanej úrovne 3 % HDP.

"Preto sa nemení nič na našich predsavzatiach, že splníme to, čo bolo medzinárodne predložené, v opačnom prípade Slovenskej republike hrozia veľké finančné pokuty," skonštatoval Fico. Ako dodal, splnenie záväzku v oblasti ozdravenia verejných financií je aj otázkou dôveryhodnosti Slovenska na finančných trhoch.

Kvôli poslednej daňovej a odvodovej prognóze, ktorá znížila odhadovaný príjem štátneho rozpočtu v tomto roku o 361 miliónov eur, pripravil rezort financií dodatočné opatrenia. Z chýbajúcej sumy chce minister financií Peter Kažimír 233 miliónov eur získať z rozpustenia rezervy, ktorá bola vytvorená vystúpením občanov z 2. dôchodkového piliera. "Ich prostriedky budú prevedené z príslušných fondov do Sociálnej poisťovne," upozornil Kažimír.

Zvyšok z chýbajúcich príjmov chce minister vyriešiť príjmami z dividend zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS), ktoré majú priniesť 69 miliónov eur. Prostredníctvom škrtania výdavkov štátu sa má ušetriť 59 miliónov eur a spolu s ďalšími opatreniami vznikne prebytok vo výške 16 miliónov eur, ktorý má byt poskytnutý slovenským samosprávam na financovanie opráv ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies