Fico: Ďalšie protipovodňové zátarasy treba stavať z eurofondov

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 07:23 • 2 min
Fico: Ďalšie protipovodňové zátarasy treba stavať z eurofondov

BRATISLAVA – Z tohtoročnej povodňovej situácie na Dunaji podľa premiéra Roberta Fica vyplýva veľké ponaučenie, ktorým je maximálne využiť fondy Európskej únie a stavať ďalšie protipovodňové zátarasy všade tam, kde je to potrebné. Povedal to včera večer pod Devínskym hradom, kde je hladina rieky len niekoľko centimetrov pod úrovňou mobilného hradenia.

slovakia

left justify in out

"Počkáme ešte dve, tri, štyri hodiny a dúfam, že si budeme môcť všetci spolu vydýchnuť," povedal Fico. Dodal, že je mu ľúto tých, ktorých domy sú v záplavovej oblasti zaplavené, ale museli s tým rátať. "To, čo sa urobilo v rokoch 2006 až 2010, keď sa stavali tieto protipovodňové zábrany, sa ukázalo ako niečo, čo zachránilo miliardové hodnoty," vyhlásil.  

"V tejto chvíli si myslím, že už môžeme hovoriť s trošku väčším úsmevom, ako to bolo včera alebo dnes ráno," povedal v Devíne minister obrany Martin Glváč. Myslí si, že všetky zložky, ktoré pracovali na protipovodňových opatreniach, situáciu zvládli. "Ešte dnes do ôsmej hodiny, kedy by sme sa mali presvedčiť, že je všetko v poriadku, tu zostáva všetkých 127 vojakov so všetkou technikou," povedal. Teší ho, že obyvatelia Devína pristupovali k vojakom pozorne, napríklad im nosili stravu. 

Hladina rieky v Devíne v noci zo stredy na dnes stúpla viac ako pôvodne hydrológovia predpokladali. Minister životného prostredia Peter Žiga vysvetlil, že hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu vychádzajú z prepočtov z minulosti. "Posledná takáto udalosť nastala v roku 2002, kedy sa v Rakúsku vylialo viac vody do priestoru a menej bolo v koryte rieky. Tým, že aj v Rakúsku došlo za tých posledných desať rokov k protipovodňovým opatreniam, menej vody sa vylialo a išlo viac v koryte, preto nám to v tých prepočtoch nie celkom sedelo," povedal. Druhým faktorom, ktorý ovplyvnil o približne 10 centimetrov vyššiu hladinu, ako sa predpokladalo, boli podľa neho zrážky v povodí rieky Morava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies