Fico: Črevá Junckerovho investičného balíčka nie sú ešte dostatočne známe

NETKY.SK • 18 December 2014, 17:52 • 2 min
Fico: Črevá Junckerovho investičného balíčka nie sú ešte dostatočne známe

BRUSEL - V prípade 315 miliardového balíčka, s ktorého návrhom prišiel nový predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ešte stále nie sú dostatočne známe jeho črevá.

slovakia

left justify in out

Pred začiatkom dnešného summitu Európskej rady v Bruseli to uviedol slovenský premiér Robert Fico. "Zatiaľ je to politická škrupina, vieme, čo chceme," dodal.
     

Fico sa pred zasadnutím stretol spolu s kolegami z Vyšehradskej štvorky a Rumunska s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Hovorili o koordinovanom postupe zoskupenia v prípade investičného balíčka. Ten predpokladá vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Vo fonde bude 21 miliárd zo strany EK a Európskej investičnej banky (EIB), ďalšie zdroje sa očakávajú zo strany súkromných investorov a bánk. Za všetky štáty EÚ je identifikovaných 2000 možných projektov za 1,3 bilióna eur. Za Slovensko to je 125 projektov v približnej hodnote 29 miliárd eur.
     

"Chceme sa dohodnúť na tom, že predložíme také projekty, ktoré by z tohto balíka mohli byť financované a ktoré budú mať skôr cezhraničný charakter," priblížil Fico dnešný rozhovor Vyšehradskej štvorky s Tuskom. Zároveň zdôraznili aj to, že popri tomto balíčku je dôležitá flexibilita komisie pri čerpaní peňazí z európskych fondov.

     

Podľa Fica je známych iba málo detailov EFSI, do ktorého budú môcť prispieť dobrovoľne aj členské štáty únie. "Pre krajinu by z toho pravdepodobne plynuli nejaké výhody," poznamenal.
     

Európska rada má dať dnes len politické "požehnanie" na vznik EFSI. Komisia predloží návrh príslušnej legislatívy v januári budúceho roka a k čerpaniu z Junckerovho investičného balíčka by malo prísť reálne v druhej polovici budúceho roka.
     

Druhá časť diskusie summitu v nočných hodinách sa bude týkať situácie na Ukrajine, ale skôr z hľadiska potrebných reforiem. Žiadne rozhodnutia smerom k sankciám voči Rusku sa prijímať nemajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies