Fico: Chceme rokovať o rovnakom statuse pre sestry v nemocniciach štátu a VÚC

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 08:32 • 2 min
Fico: Chceme rokovať o rovnakom statuse pre sestry v nemocniciach štátu a VÚC

PRIEVIDZA - Premiér Robert Fico ponúkol dnes sestrám rokovanie o ich postavení v samosprávnych nemocniciach. Šéf kabinetu ich zástupcom ešte vlani navrhol garanciu platov rovnako ako v štátnych zariadeniach, sestry ju vtedy odmietli a žiadali zákon o mzdách pre všetky bez ohľadu na zriaďovateľa.

slovakia

left justify in out

So zdravotníkmi by mal rokovať v piatok 14. marca na Úrade vlády SR aj za účasti ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, ministra financií Petra Kažimíra a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

      

"Ak ide o 'vuckárske' a štátne nemocnice, sme pripravení rokovať o rovnakom statuse pre sestry. Legislatíva, pokiaľ ide o sestry VÚC a v štáte, sa musí zosúladiť," vyhlásil premiér počas rozhovoru s predsedníčkou Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monikou Kaveckou. Obaja sa stretli v Prievidzi počas protestu zdravotníckeho personálu nemocníc z Bojníc, Považskej Bystrice a Myjavy v správe TSK, ktorý vyjadroval svoju nespokojnosť s legislatívou zdravotníctva na Slovensku.
      

Ako doplnil, sestry musia rešpektovať, že štát a nemocnice v správe VÚC idú na jednu stranu a súkromné nemocnice na druhú. "To je prvý krok, ktorý chceme urobiť, a potom môžeme vyrovnať platy štátne a 'vuckárske'," ozrejmil.  
      

"Pokiaľ nebudeme mať legislatívu, ktorá nebude určovať určitú normu sestier a pôrodných asistentiek, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov, tak tu nebude nikdy poriadok. My chceme len spravodlivé podmienky, sme dva roky legislatívni bezdomovci a nikomu to neprekáža," podotkla Kavecká.  
      

Približne 200 zdravotníkov z nemocníc v správe TSK dnes v Prievidzi upozornilo protestom na neriešenie problémov v neštátnych nemocniciach zo strany vlády SR aj Národnej rady SR. "Tento protest je poukázanie na celoslovenský problém malých nemocníc, ktoré sú finančne poddimenzované zo strany zdravotných poisťovní. Tých peňazí majú podstatne menej ako štátne nemocnice," uviedol Marián Krčík, predseda Základnej odborovej organizácie pri NsP v Bojniciach, ktorá protest spolu s ostatnými odbormi pri bojnickej nemocnici organizovala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies