Fico: Chcem vyzvať EK, aby prehodnotila prísne pravidlá presúvania eurofondov

NETKY.SK • 12 November 2013, 16:46 • 2 min
Fico: Chcem vyzvať EK, aby prehodnotila prísne pravidlá presúvania eurofondov

PARÍŽ – Premiér Robert Fico (Smer-SD) chce vyzvať Európsku komisiu (EK), aby prehodnotila prísne pravidlá presúvania prostriedkov v rámci európskych fondov. Chystá sa tak spraviť na dnešnej druhej medzinárodnej konferencii s názvom Zamestnanosť mladých, ktorá sa koná v Paríži. Zároveň verí, že sa k nemu pridajú aj ostatní účastníci dnešného stretnutia.

slovakia

left justify in out

"Ak by EK umožnila jednoduchšie presúvanie, nie také byrokratické ako teraz, tak my vieme, kde sa peniaze dobre míňajú alebo nemíňajú. Vedeli by sme, kde peniaze zobrať a vytvárať pracovné miesta pre mladých," povedal Fico pred začiatkom konferencie.

Druhou témou, ktorej by sa chcel venovať a ktorú považuje za veľmi dôležitú, je nečerpanie eurofondov. "Je veľmi veľa krajín, ktoré nevyčerpajú fondy a tieto peniaze prepadnú. Vrátia sa naspäť do rozpočtu EÚ a možno budú minuté na rôzne byrokratické nezmysly," myslí si. Chce preto navrhnúť, aby sa tieto peniaze koncentrovali najmä ako zdroje, ktoré sa následne použijú napríklad na zamestnávanie mladých ľudí. "Jednoducho robme všetko pre to, aby sme voľné zdroje, ktoré sú, alokovali na tento účel," doplnil.

Zároveň pripomenul, že Slovensku sa už úspešne podarilo presunúť časť eurofondov. Tým sa umožnilo použiť 70 miliónov eur na vytvorenie vyše 10.000 pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov. Súčasne priblížil iniciatívu únie na zamestnávanie mladých, na ktorú je pripravená celková suma 6 miliárd eur. Z toho by malo Slovensko získať približne 200 miliónov eur. Spoluúčasť štátu pri tomto projekte je však 50 %. "Ak by sme napríklad použili 200 miliónov zo zdrojov EÚ, štát musí poskytnúť rovnakú sumu. Ale aj toto sú dobre investované peniaze," zhodnotil Fico.

Slovensko je na túto iniciatívu podľa jeho slov dobre pripravené a už predstavilo príslušné projekty. Peniaze z únie na tento účel chce krajina čerpať od januára 2014. Oficiálny plán EÚ hovorí o tom, aby sa tieto zdroje minuli už v rokoch 2014 a 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies