Fico chce zabojovať o sídlo Európskej liekovej agentúry

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 18:13 • 2 min
Fico chce zabojovať o sídlo Európskej liekovej agentúry

BRATISLAVA – Predseda vlády Róbert Fico dnes oficiálne oznámil, že sa Slovensko oficiálne zaradilo na zoznam kandidátov o získanie sídla Európskej liekovej agentúry (EMA) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Premiér dnes poslal list adresovaný predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, kde Slovenská republika oznámila svoju kandidatúru o získaní sídla EMA v Bratislave.

 

Podľa ministerstva zahraničných vecí Bratislava spĺňa všetky predpoklady dostať túto inštitúciu do hlavného mesta, nakoľko má dobré napojenie na ostatné európske metropoly. "Okrem toho ponúka atraktívne životné zázemie s dynamickým prostredím, mladou populáciou a silným inovatívnym potenciálom. Slovensko sa tiež môže pochváliť expertízou v biomedicíne a farmakológii, ako aj kvalifikovaným medicínskym a výskumným personálom," píše v liste Fico.

 

Rozhodovanie o presídlení agentúr EÚ by mal ovplyvniť aj záver z roku 2003 a 2008, podľa ktorých by sídla mali získať krajiny, ktoré sú zatiaľ bez agentúr Európskej únie. "Slovensko patrí medzi tieto členské štáty a sme plne odhodlaní rozšíriť naše členstvo v EÚ aj o tento rozmer," dodal rezort zahraničia.

 

Rozhovory o našej kandidatúre plánujú slovenskí lídri otvoriť na summite Európskej „27“, ktorý sa bude konať v najbližších dňoch. Slovenská republika pozorne sleduje situáciu a pozíciu konkurentov. Hlavný predstavitelia EMA sa vyjadrili, „"že by radšej preferovali krajinu, ktorá už má skúsenosti s niektorou z európskych agentúr".

 

Slovensko bude musieť zapracovať na úrovni partnerov prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí a presvedčiť ostatných lídrov.

 

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies