Fico chce sprísniť podmienky pre nezamestnaných, minimálna mzda sa má zvýšiť

NETKY.SK • 16 August 2016, 16:46 • 2 min
Fico chce sprísniť podmienky pre nezamestnaných, minimálna mzda sa má zvýšiť

BRATISLAVA - Vláda zvažuje sprísnenie podmienok evidencie nezamestnaných na úradoch práce. Ako na utorkovej tlačovej besede uviedol premiér Robert Fico, časť evidovaných nezamestnaných totiž opakovane odmieta pracovné ponuky.

slovakia

left justify in out

"Ak ten, kto je nezamestnaný, dostane reálnu ponuku práce a túto ponuku práce bude neustále odmietať, tak potom sa štát bude musieť postaviť k tomuto človeku inak, ako k tomu, kto si reálne prácu hľadá a normálnym spôsobom reaguje na ponuky, ktoré dostáva," povedal predseda vlády. V iných krajinách je podľa Fica miera nezamestnanosti 5 alebo 6 % aj vďaka tomu, že majú podstatne prísnejšie podmienky na to, aby boli ľudia registrovaní v evidencii nezamestnaných.


Detaily k tomu, ako sa podmienky pre evidovaných nezamestnaných majú sprísniť, premiér neuviedol. "Hovoril som s ministrom práce Jánom Richterom o detailoch viackrát, má niekoľko alternatív ako postupovať," uviedol Fico. Podľa neho prichádza od zamestnávateľov čoraz viac signálov o tom, že niektorí nezamestnaní ponuku na prácu odmietajú. "Dokonca prídu na úrad práce a v spolupráci s týmto úradom dajú dohromady skupinu nezamestnaných a ponúkajú im prácu a títo ľudia to odmietajú, dokonca mnohí povedia prečo ja, prečo nie on," zdôraznil predseda vlády. K týmto ľuďom by preto mala vláda podľa Fica pristupovať podstatne prísnejšie, keďže "sfarbujú evidenciu nezamestnaných".


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci júna tohto roka 9,45 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %. V porovnaní s koncom mája sa miera evidovanej nezamestnanosti nezmenila, medziročne bola nižšia o 2,10 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci júna 256 615 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu mája tohto roka ide o pokles o 127 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 54 808 osôb.

 

 

Premiér chce ďalej podporovať najmenej rozvinuté okresy 

Slovensko je v Európe vnímané ako krajina, ktorá zvláda svoje úlohy z hľadiska konsolidácie verejných financií, ale aj z hľadiska napĺňania programu, za ktorým stoja politické strany. Krajine sa ekonomicky darí, a preto chce vláda naďalej pokračovať v podpore najmenej rozvinutých regiónov aj v snahe, aby rástla minimálna mzda, vyhlásil Fico.

 

Podľa premiéra sú dobré hospodárske čísla výsledkom dobrej hospodárskej politiky. Krajina je podľa neho naďalej atraktívna pre zahraničných investorov. Dôkazom toho je aj automobilka Jaguar Land Rover, s ktorej výstavbou by sa malo v Nitre začať 13. septembra tohto roka. "Hospodársky rast na Slovensku ťahá domáca spotreba. Ľudia viac míňajú. Je to aj preto, že sme skôr svedkami deflácie a navyše reálne rastú mzdy," povedal Fico.

 

Pripustil však, že stále existujú regionálne rozdiely a bude potrebné vyriešiť problém s ľuďmi, ktorí odmietajú pracovať. "Je naďalej vysoký predpoklad priaznivého hospodárskeho rastu aj v nasledujúcom období, ďalej je predpoklad mierneho poklesu nezamestnanosti, ale tu sme sa už dostali na hranicu, kde očakávam od ministra práce, že príde s návrhmi ako sprísniť podmienky evidencie nezamestnaných," uviedol Fico.

 

Podľa premiéra by mala naďalej rásť minimálna mzda. "Chceme, aby minimálna mzda, ak sa bude dariť hospodárstvu, začínala na konci tohto volebného obdobia päťkou. Prekročili sme magickú hranicu 400 eur. Chceli by sme, aby to bolo okolo 500 eur a teší ma, že je racionálna diskusia okolo minimálnej mzdy," skonštatoval Fico s tým, že do roku 2020 by mali byť vytvorené predpoklady, aby minimálna mzda dosiahla úroveň okolo 500 eur.

 

Pozitívny vývoj ekonomiky by mal byť využitý aj na podporu najmenej rozvinutých regiónov, ku ktorým sa vláda zaviazala ešte v predchádzajúcom volebnom období. Premiér plánuje v najbližšom období uskutočniť niekoľko výjazdových rokovaní.

 

Aj podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) Slovensko z hľadiska ekonomického rastu patrí k "premiantom v eurozóne". "Čísla o ekonomickom raste musia vyvolávať v občanoch, podnikateľoch, zamestnávateľoch istý druh bezpečia," poznamenal Kažimír s tým, že pozitívne sa vyvíja aj trh práce, zahraničný export. "Všetko sa prejaví aj vo fiškálnych cieľoch. Predpokladám, že v našej najnovšej prognóze, na ktorej začneme pracovať v najbližších dňoch a zverejníme ju v septembri, budeme môcť zhmotniť tieto výsledky aj v lepších príjmoch na strane daní a odvodov a v lepšej kondícii nášho rozpočtu," avizoval Kažimír.

 

Fico zároveň doplnil, že pokiaľ ide o ekonomické a sociálne procesy, krajina je spravovaná profesionálne. "Nevidíme alternatívu k tomuto spravovaniu štátu. Pri všetkých chybách, ktoré sa dejú sa domnievam, že manažment tohto štátu funguje a toto všetko vytvára predpoklady, aby sme zvládli všetky výzvy, aby krajina bola dobre a ekonomicky spravovaná," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona