Fico chce s Angelou Merkelovou hovoriť aj o plyne

NETKY.SK • 19 Október 2014, 12:53 • 2 min
Fico chce s Angelou Merkelovou hovoriť aj o plyne

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico chce s kancelárkou Spolkovej republiky Nemecko Angelou Merkelovou, ktorá príde v pondelok 20. októbra na oficiálnu návštevu Slovenska, hovoriť aj o plyne.

slovakia

left justify in out

Povedal to v diskusnej relácii V politike televízie TA3. Kyjev podľa jeho slov vyžaduje od Európskej únie zaplatenie jeho dlhu voči Ruskej federácii vo výške troch miliárd eur, preto bude aj toto téma s Merkelovou. "Nie je jednoduché sa vyzbierať a zaplatiť za niekoho dlh, ja mám s týmto problém," povedal premiér. Ukrajina nemôže mat podľa neho predstavu o tom, že my sa na jej dlh vyzbierame, takto svet nemôže fungovať. "Je tu možnosť pomôcť vo forme pôžičky alebo niečoho iného, a my sme pripravení jej pomôcť, no ak si myslí, že Európska únia bude riešiť jej problémy, je na veľkom omyle. Premiér si nevie predstaviť, že by sme sa mali na niečo skladať. "Toto je zvláštny pohľad niektorých ukrajinských politikov," poznamenal na TA3.

 

Ako Fico ďalej v diskusnej relácii povedal, v súvislosti s Ruskou federáciou a sankciami voči nej existuje v zahraničnej politike veľké pokrytectvo. "Keď prišiel Putin do Milána, bolo to, ako keby prišiel Michael Jacskon," povedal. Na jednej strane sú všetci za sankcie voči Rusku, na strane druhej "si s ním podávajú ručičku a robia fotečku." Premiér si chce zachovať spolu s jeho vládou suverénny postoj. "My Ukrajine reálne pomáhame, no neznamená to, že budeme slepo so všetkým súhlasiť. Som za to, aby sme neboli pokrytci, robili veci solidárne, ale mali vlastný názor, aby naše vzťahy boli vzájomne prospešné," povedal v relácii V politike. Ako dodal, "podporme pozitívne kroky, ktoré sa dejú." Keby to bolo na Ficovi, aj keď sme malá krajina, určite by nejaké kroky urobil, pričom aj túto tému chce s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou prediskutovať. 

 

Kancelárku Nemecka Merkelová prijme v pondelok 20. októbra prezident SR Andrej Kiska a hneď potom premiér Robert Fico. Témou spoločného rokovania budú bilaterálne vzťahy, možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom a aktuálne otázky európskej agendy. Merkelová zavíta v pondelok aj na pôdu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá jej udelí čestný titul Doctor honoris causa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona