Fico: Chce na Slovensku pobočku čínskej banky

NETKY.SK • 18 Január 2015, 13:28 • 2 min
Fico:  Chce na Slovensku pobočku čínskej banky

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico by chcel, aby si na Slovensku otvorila pobočku významná čínska obchodná alebo investičná banka. To by mohlo podľa neho podporiť vstup priamych čínskych investícií do slovenského hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to Informácii o priebehu a výsledkoch účasti predsedu vlády Roberta Fica na stretnutí predsedov vlád Číny a 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE) v decembri v Belehrade. O materiáli bude na budúci týždeň rokovať vláda. Tento návrh predostrel Fico na bilaterálnom rokovaní s predsedom Štátnej rady Číny Li Kche-čchiangom. Ako sa uvádza v materiáli, čínska strana posúdi slovenský návrh otvoriť pobočku čínskej banky na Slovensku. Čína považuje Slovensko za stabilnú krajinu, vhodnú pre umiestňovanie čínskych investícií, zdôraznil čínsky premiér. Čínska strana podporí podľa materiálu účasť čínskych firiem na projekte vodnej elektrárne na rieke Ipeľ, záujem je aj o vstup do infraštruktúrnych projektov na Slovensku. Li Kche-čchiang pozval Roberta Fica návštevu Číny v tomto roku.

Paralelne so stretnutím premiérov sa konalo aj hospodárske fórum so zameraním na infraštruktúru a energetiku, priemysel, informačné technológie a cestovný ruch. Na fóre sa zúčastňovalo 24 zástupcov 12 spoločností, agentúr a podnikateľských združení zo Slovenska.

 

Projekt vytvorenia nového regionálneho formátu spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou začal ekonomickým fórom v roku 2011 v Budapešti. V apríli 2012 sa vo Varšave uskutočnilo prvé stretnutie na úrovni predsedov vlád Číny a SVE16, ktoré prijalo plán rozšírenej spolupráce. V novembri 2013 sa uskutočnil 2. samit predsedov vlád Číny a SVE16 a prijal Bukureštské usmernenie pre spoluprácu, ktoré už obsahovali 50 kooperačných iniciatív v oblasti finančných mechanizmov, obchodu, prepojiteľnosti, zelenej energetiky, občianskych výmen a výmen na úrovni miestnych samospráv. Najdôležitejším bolo odštartovanie Investičného kooperačného fondu Číny – krajín SVE. Na minuloročnom belehradskom stretnutí čínska strana ohlásila otvorenie nového investičného fondu na PPP projekty v krajinách SVE16 v sume 3 mld. USD. Nasledujúce stretnutie premiérov v tomto formáte bude v Číne a v roku 2016 v Českej republike.

 

Z dokumentu ďalej vyplýva, že na Slovensku sa tento rok na jeseň uskutoční sympózium na tému inovácií, technologickej spolupráce a medzinárodného transferu technológií vo formáte „Čína + SVE16“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies