Fico chce byť v silnom jadre EÚ ale migrantov prijímať aj naďalej odmieta

NETKY.SK • 31 August 2017, 10:46 • 2 min
Fico chce byť v silnom jadre EÚ ale migrantov prijímať aj naďalej odmieta

BRATISLAVA – Na rokovaniach v Salzburgu sa lídri zo Slovenska, Česka, Nemecka a Francúzska dohodli, kto bude zastávať hlavné pozície v novom jadre EÚ.

slovakia

left justify in out

Francúzsko a Nemecko budú zohrávať rozhodujúce funkcie, ktoré im umožnia mať hlavné slovo pri rokovaniach krajín, ktoré chcú byť súčasťou tzv. silného jadra EÚ. Túto líderskú úlohu veľkých krajín uznali na stretnutí v Salzburgu všetci. Niektorí odborníci sa domnievajú, že Slovensko sa čoraz viac vzďaľuje krajinám V4. “Pre Európu je dôležité, aby fungovala rozumná vedúca funkcia francúzsko-nemeckej spolupráce,” vyhlásil rakúsky kancelár Christian Kern.

 

Silné jadro EÚ, tak ako ho prezentujú politickí predstavitelia by malo posilniť spoluprácu v sociálnej oblasti, harmonizáciu daňových systémov či rozhodovanie o nadnárodnom rozpočte týchto štátov. Na rokovaniach sa intenzívne venovali aj problematike rozdielneho odmeňovania vysielaných pracovníkov do zahraničia.

 

Slovenský premiér Robert Fico po stretnutí teda len potvrdil to čo avizoval už pred dvoma týždňami. Slovensko chce byť jednoznačne súčasťou silného jadra EÚ. “Bavíme sa o krajinách, ktoré majú záujem bližšie spolupracovať, ktoré chcú ísť ďalej,” vyhlásil v Salzburgu slovenský premiér. “Nikto nemá zadefinované že v jadre bude. Možno tam nebudú starí členovia, ale ani nebudú môcť blokovať ostatných, každý nech si nájde svoj rytmus. Vidíme, že Poliaci nechcú spolupracovať, a máme tu aj brexit,” povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

Slovensko má údajne oproti iným štátom obrovskú výhodu, zdieľame spoločnú menu a na území Slovenska sa nachádzajú mnohé fabriky či už z Nemecka alebo Francúzka. No aj napriek tomu, že lídri našli spoločnú reč, jedna vec ich však rozdeľuje. Fico aj naďalej odmieta utečenecké kvóty, ktoré zatiaľ úspešne odmietame. Slovensko je podľa premiérových slov pripravené pomôcť inak, napríklad finančne. No aj on sám si uvedomuje, že byť v jadre EÚ nebude úplne zadarmo a niekde bude musieť ustúpiť.

 

Poľsko, ktoré je momentálne z celej V4 najviac vzdialené Bruselu, kritizuje odignorovanie návštevy Poľska počas Macronovej pracovnej cesty, kedy loboval za smernicu o vyslaných pracovníkoch v Rakúsku, Slovensku, Rumunsku či Bulharsku. Poľská premiérka označila francúzskeho prezidenta za nevyzretého a arogantného politika.  

 

“Možno bude potom schopný dosiahnuť rovnaké hospodárske výsledky a rovnakú úroveň bezpečnosti pre svojich občanov ako Poľsko,” dodala poľská premiérka Beata Szydlo.

Reakcia nenechala na seba dlho čakať a Macron Beate Szydlo kontroval. “So všetkým rešpektom k poľskej premiérke je jej výrok novou chybou v poľskej stratégii”



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies