Fico: Češtinu v SR a slovenčinu v ČR by mali šíriť verejnoprávne médiá

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 12:17 • 2 min
Fico: Češtinu v SR a slovenčinu v ČR by mali šíriť verejnoprávne médiá

VALTICE - Energetika, dopravné prepojenie, eurofondy, spoločná obrana. To všetko sú témy, o ktorých dnes na treťom spoločnom rokovaní diskutujú vo Valticiach ministri českej a slovenskej vlády.

slovakia

left justify in out

Je potrebné podporovať aktivity predovšetkým verejnoprávnych médií, ale aj národných kultúrnych inštitúcií zameraných na osvojovanie si slovenčiny v Čechách a na Morave a češtiny na Slovensku. Zdôraznil dnes na úvod rokovania slovenskej a českej vlády vo Valticiach na Morave slovenský premiér Robert Fico. Schopnosť porozumieť hovorenému a písanému slovu susedného národa už nie je celkom prirodzená pre generáciu dvadsiatnikov a tínedžerov. Nemôžeme sa spoliehať na občasné súťaže komerčných televízii, v ktorých paralelne zaznieva slovenčina a čeština, zdôraznil Fico. Bola by škoda, keby sa blízkosť a porozumenie jazykov v budúcich rokoch začali vytrácať, dodal. Slovenský premiér vidí v tejto súvislosti priestor na spoluprácu hlavne medzi ministerstvami školstva a kultúry. 

 

Dobrým príkladom pretrvávajúceho porozumenia sú podľa Fica slovenskí študenti na českých univerzitách a naopak. Označil za veľmi dôležité, že nedávno došlo k výmene ratifikačných listín k zmluve medzi Slovenskou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní. Tento krok priniesol úľavu veľkej časti slovenských študentov študujúcich v Čechách, ale aj naopak, dodal. 
 

 

Sobotka: Dopravné prepojenie ČR a SR je dôležité pre ekonomickú spoluprácu

 

"Energetika je kľúčovou oblasťou v našich bilaterálnych vzťahoch. Sme tradičnými partnermi a spojencami," uviedol v príhovore pred začiatkom zasadnutia český premiér Bohuslav Sobotka.

 

Vlády sa majú venovať aj dopravnej infraštruktúre. Kvalitné a efektívne dopravné spojenie je podľa Sobotku dôležité predovšetkým pre ekonomickú spoluprácu, podporu podnikania a investícií.

 

Za prioritu označil dostavbu rýchlostných ciest R49 a R6, ktoré sú potrebné pre spojenie slovenskej diaľnice D1. "Podporujeme tiež prepojenie ciest v Moravskosliezskom a Žilinskom kraji," avizoval Sobotka. Spomenul i kvalitnú železničnú dopravu, a to najmä otázku modernizácie trati z Břeclavy do Bratislavy.

 

Rovnako verí, že vlády na dnešnom rokovaní zdôraznia svoju snahu pokračovať v doterajšej spolupráci v čerpaní eurofondov. Chcú tiež hľadať spoločné postoje k otázkam migrácie do krajín Európskej únie z tretích krajín.

Vlani v Skalici sa diskutovalo o možnostiach spoločnej ochrany slovenského a českého vzdušného priestoru. "V tejto debate chceme pokračovať aj na pôde Vyšehradskej štvorky. Budeme tiež presadzovať ako európsku prioritu tému spoločnej bezpečnostnej obrannej politiky," priblížil český premiér.

 

Jeho slovenský partner Robert Fico ocenil ústretovosť a pomoc českej vlády pri preprave slovenských občanov zo zemetrasenia zasiahnutého Nepálu do Bratislavy. "Ich evakuácia je dôkazom veľmi účinnej a hodnotnej spolupráce, ktorá sa rozvíja na základe mimoriadne nadštandardných vzťahov medzi SR a ČR," dodal.

 

Rovnako vyzdvihol zabezpečovanie pomoci Českej republiky Slovákom v tretích krajinách počas krízových udalostí, ako aj ústretovosť ČR pri vydávaní víz v krajinách, kde nemá Slovensko vlastný zastupiteľský úrad. "Tieto pozitívne skúsenosti nás vedú k tomu, aby sme premysleli mechanizmy koordinácie humanitárnej a rozvojovej pomoci, ktorú poskytuje SR a ČR," podčiarkol Fico.

 

Česko prevezme od Slovenska v júni ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. "Budeme mať na čo nadväzovať. Slovensko sa veľmi úspešne angažovalo v oblasti energetickej politiky. Sme odhodlaní nadviazať na ochranu záujmov našich krajín v diskusii o budúcej podobe Energetickej únie," konštatoval Sobotka.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona