Fico: Ceny elektriny pre celé Slovensko sa vrátia na úroveň vlaňajška

NETKY.SK • 6 Február 2017, 16:14 • 2 min
Fico: Ceny elektriny pre celé Slovensko sa vrátia na úroveň vlaňajška

BRATISLAVA - Ceny elektriny pre celé Slovensko sa vrátia na úrovne z roku 2016. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mal ešte dnes vypracovať novú vyhlášku o elektroenergetike a v zrýchlenom konaní ju zverejniť v Zbierke zákonov.

slovakia

left justify in out

"Na zvyšovanie cien energií nie je dôvod," informoval dnes premiér Robert Fico spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom (obaja Smer-SD) na pôde Ministerstva hospodárstva (MH) SR po rokovaní s predstaviteľmi energetických podnikov a ÚRSO.

 

"ÚRSO po dohode s distribučnými spoločnosťami ešte dnes vypracuje novú vyhlášku o cenovej regulácii v elektroenergetike s tým, že táto vyhláška kompletne pre celé územie Slovenska, teda nielen pre stredné Slovensko, vráti podmienky z roku 2016. Vyhláška bude schválená v skrátenom legislatívnom konaní a mohla by byť ponúknutá na uverejnenie v Zbierke zákonov v podstate okamžite, nie je tu potrebné žiadne medzirezortné pripomienkové konanie, úrad môže priamo rozhodnúť," spresnil Fico.

 

V praxi to podľa neho znamená, že pokiaľ ide o ceny elektrickej energie, v roku 2017 budú na úrovni roka 2016. "Nevidíme dôvod na akékoľvek zvyšovanie cien elektrickej energie, ak cena komodity (elektriny) na trhu klesá. Preto sa to musí prejaviť aj vo faktúrach na rok 2017," podčiarkol.

 

Odkázal občanom, aby si počkali na nové zálohové platby zaslané na základe novovypracovanej vyhlášky. "Pokiaľ sa stane, že niekto už zaplatil zálohovú platbu, ktorá mu prišla, tak ju bude mať zúčtovanú v priebehu roka, ale nepríde ani o jedno-jediné euro," zdôraznil premiér.

 

V novej vyhláške ÚRSO nebudú podľa Žigu riešené poplatky za ističe, ktoré na začiatku tohto roka v mnohých prípadoch spôsobili vysoký medziročný nárast zálohových faktúr odberateľov.

 

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík, ktorý avizoval odstúpenie z funkcie ešte minulý týždeň vo štvrtok (2.2.), by sa mal podľa Fica vzdať svojho postu formálne v utorok (7.2.) na Regulačnej rade ÚRSO a následne poslať príslušný list prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona