Fico by privítal, keby vo Volkswagene prišlo čo najskôr k dohode

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 13:17 • 2 min
Fico by privítal, keby vo Volkswagene prišlo čo najskôr k dohode

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by privítal, keby pri štrajku v bratislavskom Volkswagene (VW) prišlo čo najskôr k dohode. Uviedol to dnes dopoludnia na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pri komentovaní májovej miery nezamestnanosti, za účasti šéfa MPSVR Jána Richtera (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Privítal by som, keby prišlo čo najrýchlejšie k dohode. Dohoda je pre mňa najpodstatnejšia vec. Je to však vzťah zamestnávateľov a zamestnancov. Veľmi by som si želal, aby sa čo najrýchlejšie dohodli," priblížil Fico.

 

To, čo sa deje v bratislavskom VW, je podľa neho niečo, čo bolo aj predmetom pondelňajšieho (19.6.) rokovania V4 a krajín Beneluxu. "Toto nechcú pochopiť naši západní priatelia, ak sa ich pýtame, prečo má robotník v Bratislave vo firme, ktorá má najvyššiu kvalitu, vysokú mieru produktivity, vyrába najluxusnejšie autá, možno o polovicu až dve tretiny nižší plat ako robotník v tej istej firme 200 km smerom na západ, v nejakej západnej krajine, kde má robotník nižšiu kvalitu, nižšiu produktivitu a vyrába menej kvalitné produkty?," podčiarkol.

 

"Uvedomujem si, že nejaké rozdiely v mzdách musia byť, rovnako si však myslím, že ľudia majú právo sa domáhať vyšších platov. Preto považujem túto otázku za oprávnenú, aby sa diskutovalo. Nemôžem sa však vyjadrovať k tomu, ako sa majú zvyšovať platy alebo o koľko," poznamenal.

 

Premiér podľa svojich slov oceňuje, že v prípade bratislavského VW sú mzdy robotníkov "veľmi zaujímavé". "Oceňujem silné sociálne programy VW, oceňujem príspevok, ktorý táto firma robí pre slovenskú ekonomiku. Vidím však predovšetkým toho človeka, ktorý stojí pri výrobnom páse," zdôraznil Fico.

 

Minister Richter sa neobáva, že by sa koncern VW pre štrajk ohľadom vyšších miezd rozhodol opustiť Slovensko.

 

"Bratislavský závod bol po dlhé roky vyhodnotený ako jeden z najlepších závodov celého koncernu. Pri takýchto hospodárskych výsledkoch sa neuteká, ale skôr sa hľadá cesta, ako sa dohodnúť a ako zabezpečiť ďalší rast. Treba vidieť tiež veľké investície spoločnosti v poslednom období. Ak budem môcť (k dohode) prispieť osobne, veľmi rád, ale v súčasnosti je to na sociálnych partneroch," dodal šéf ministerstva práce.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies