Fico by odmietol vojenskú základňu na našom území

NETKY.SK • 7 September 2014, 15:59 • 2 min
Fico by odmietol vojenskú základňu na našom území

BRATISLAVA - Tréning vojakov a logistika áno, vojenská základňa na našom území nie.

slovakia

left justify in out

To by bola osobná odpoveď premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ak by prišla požiadavka o umiestnenie vojenských základní na slovenskom území. "Pokiaľ ide o logistiku a tréning, nevidím v tom zásadný problém. Problém by bol, keby sme boli požiadaní o vytvorenie akejsi základne s personálom. Moja osobná odpoveď by bola nie," vyhlásil dnes Fico v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.
      

Povedal aj to, že je za modernizáciu slovenskej armády, ale nie za cenu zadlžovania krajiny a zhoršovania životnej úrovne ľudí. Peniaze sa budú podľa jeho slov hľadať v rezorte obrany. Reagoval tým na závery summitu NATO vo Walese, kde sa prezident Andrej Kiska zaviazal, že do roku 2020 navýšime rozpočet na armádu na 1,6 percenta hrubého domáceho produktu.
      

"Dohoda je, že to budeme dosahovať vnútornou reštrukturalizáciou výdavkov na armádu bez toho, aby sme na ďalší rok museli pristupovať k navýšeniu výdavkov," povedal Fico. Predseda vlády odmieta modernizovať armádu tak, že by to ohrozilo životnú úroveň ľudí na Slovensku. "Žiadne navyšovanie výdavkov na armádu, ktoré by viedlo k zadlžovaniu krajiny alebo k znižovaniu životnej úrovne ľudí. To je filozofia mojej vlády, ktorú budeme dodržiavať," zdôraznil. Fico sa spolieha na očakávaný hospodársky rast. "Bude nám dávať zdroje, ktoré budú umožňovať, aby sa to percento udržiavalo, ale s väčším objemom finančných prostriedkov," povedal.
      

Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, Fico neverí, že ide o ľudské práva a morálku. Trvá na tom, že je to "štandardný geopolitický súboj medzi USA a Ruskom". Preferuje diplomatické riešenie, podporu prímeria. Médiám sa podľa jeho slov dnes veriť v prípade ukrajinského konfliktu nedá. "Je to propagandistická vojna," poznamenal. V prípade sankcií podľa slov premiéra prevládli na medzinárodnej pôde politické argumenty nad racionálnymi. Zopakoval, že sú nezmyselné.
      

Najlepším riešením konfliktu by podľa Fica bolo ekonomicky a politicky zastabilizovať Ukrajinu a nepúšťať ju do NATO. "Tento geopolitický súboj by sa tak mohol skončiť remízou, čo by bolo asi najspravodlivejšie pre všetkých," uviedol Robert Fico. Vstup Ukrajiny do NATO by považoval za nebezpečný krok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona