Fico by mal v Belehrade predložiť otázku ľudských práv

NETKY.SK • 15 December 2014, 11:20 • 2 min
Fico by mal v Belehrade predložiť otázku ľudských práv

BRATISLAVA - Slovenská Asociácia Falun Gongu dnes zaslala premiérovi Robertovi Ficovi list, v ktorom ho žiadajú, aby na stretnutí predsedov vlád Číny a krajín strednej a východnej Európy v Belehrade predložil otázku ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Fico sa na stretnutí zúčastní 16. a 17. decembra. Ako ďalej agentúru SITA informoval Marek Tatarko z asociácie Falun Gongu u nás, o predloženie tejto otázky žiada svoje delegácie 15 krajín Európy. "V liste premiéra žiadame o otvorenie tejto otázky ako aj predloženie výzvy Číne, aby zastavila prenasledovanie Falun Gongu a násilné odbery orgánov väzňom svedomia," vysvetlil. List podpísali asociácie Falun Gongu z 15 krajín strednej a východnej Európy, ktoré ho tiež zaslali svojim reprezentantom na summite.

 

Otázka porušovania ľudských práv v Číne, najmä prenasledovanie Falun Gongu, čo je najväčšia skupina zažívajúca neľudské spôsoby prenasledovania, vrátane násilných odberov orgánov, je dobre zdokumentovaná a bola vznesená mnohými predstaviteľmi západných demokratických krajín pri ich rozhovoroch s čínskymi partnermi, pripomenul Tatarko. Naposledy túto otázku predložil kanadský premiér Stephen Harper v novembri tohto roku pri svojej hospodárskej návšteve v Číne. "Nazdávame sa, že je veľmi dôležité pre budúcnosť ľudí v ich krajinách, aby ich vlády stáli bok po boku s demokratickým svetom v tejto otázke," poznamenal. 

 

Rozhodnutie premiéra Fica o tom, že nebude mlčať, potvrdí podľa Tatarku ľudské práva a slobody, ktoré si on i slovenskí ľudia cenia, a vyšle tak jasný signál čínskemu režimu, že svetové spoločenstvo netoleruje nemilosrdné zatknutia, mučenie, znásilňovanie, väznenie a zabíjane nevinných ľudí. "Je morálnou povinnosťou všetkých krajín vyjadriť svoje znepokojenie nad takýmito desivými faktami, ktoré sa jedného dňa stanú najtemnejšími stránkami histórie," dodal pre agentúru SITA. 

 

Falun Gong, nazývaný aj Falun Dafa, je starodávna kultivačná prax, inými slovami metóda na zušľachtenie mysle i tela. Falun Gong učí ľudí nasledovať princípy pravdy, súcitu a znášanlivosti. Na verejnosti ho v roku 1992 predstavil Li Chung-č’. V roku 1999, sedem rokov po jeho predstavení na verejnosti, ho v Číne praktizovalo viac ako 70 miliónov ľudí. Spočiatku čínska vláda Falun Gong podporovala, obrat však nastal v roku 1999, keď zo štatistického prieskumu čínskej vlády vyplynulo, že tento systém praktizuje približne 100 miliónov ľudí. Táto vysoká popularita sa stala tŕňom v oku čínskej vlády, a tak sa rozhodla Falun Gong všetkými možnými spôsobmi potlačiť. Čínsky prezident 20. júla 1999 Falun Gong postavil mimo zákon. Tí, ktorí ho v Číne praktizujú, sú v súčasnosti odsúdení buď na dlhodobé väzenie, alebo ich posielajú do nezákonne zriadených "právne výchovných centier“. Priliehavejší je však ich hovorový názov centrá na "vymývanie mozgov“, keďže sú špecializované na prepracované psychické týranie. Uväznenie sa často deje po sfalšovaní súdnych pojednávaní, uskutočňovaných s už dopredu rozhodnutým výsledkom, priblížil Marek Tatarko zo slovenskej Asociácie Falun Gongu. 

 

Hoci od začiatku prenasledovania Falun Gongu nastali na najvyšších postoch v Číne dve výmeny, súčasné čínske vedenie pokračuje v prenasledovaní. Vlani spustila komunistická strana v Číne novú celonárodnú kampaň na odstránenie Falun Gongu pomocou tzv. transformácie (nútenej zmeny, často násilnej) známych praktizujúcich. Oficiálne webstránky hovoria o požiadavke "transformovať všetkých netransformovaných stúpencov Falun Gongu do konca roka 2015 a pokračovať v propagande kritizujúcej Falun Gong“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies