Fico by chcel pre Šefčoviča post eurokomisára v ekonomických oblastiach

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 16:48 • 2 min
Fico by chcel pre Šefčoviča post eurokomisára v ekonomických oblastiach

BRATISLAVA - Slovensko má v Európskej komisii (EK) záujem o silné ekonomické, hospodárske portfóliá. Na rokovaní parlamentného európskeho výboru to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý podľa vlastných slov v tejto veci rozbehol diplomatické rokovania. Za eurokomisára navrhla vláda Maroša Šefčoviča.

slovakia

left justify in out

Fico očakáva, že Šefčovič sa opäť stane podpredsedom EK.
     

"Minimálne očakávame, že Maroš Šefčovič bude opätovne podpredsedom Európskej komisie. Máme záujem o silné ekonomické a hospodárske portfóliá, ktoré by mohol Maroš Šefčovič v rámci EK obsadiť," povedal Fico. Šefčovič je dnes v EK zodpovedný za oblasť medziinštitucionálnych vzťahov a administratívnych záležitosti.
     

Nomináciami do eurokomisie a iných sa bude zaoberať tohtotýždňové (26.-27. júna) zasadnutie Európskej rady. Šéfom komisie by sa podľa Fica mal stať Luxemburčan Jean-Claude Juncker. Hovoriť by sa podľa Fica mohlo napríklad aj o nominácii na európskeho ministra zahraničných vecí.
     

Okrem nominácií sa má zasadnutie venovať aj Ukrajine. Predseda vlády pripomenul, že politickú časť Asociačnej dohody už Ukrajina s Európskou úniou podpísala. Teraz sa čaká na hospodársku časť. Premiér sa nazdáva, že ak Asociačnú dohodu dotiahneme do konca, "Európska únia si splní svoju historickú úlohu".
     

Robert Fico dodal, že EK veľmi intenzívne pracovala na prípadných ďalších sankciách voči Rusku, ak by bola prekročená červená čiara. Premiér očakáva, že diskusia bude najskôr o tom, či čiara bola prekročená a až potom o samotných prípadných sankciách.
     

V súvislosti so situáciou na Ukrajine Fico zároveň poznamenal, že kým mnohí iní si robia svoje biznisy, Slovensko je možno jediná krajina, ktorá doteraz prejavila skutočnú solidaritu voči Ukrajine. "Tým, že sme vytvorili reverzný tok plynu. Čakáme, do akej miery prejavia Ukrajinci záujem," podotkol.
     

Premiér očakáva diskusiu aj o európskej stratégii energetickej bezpečnosti, riešiť sa bude aj návrh komisie ohľadom prijatia eura v Litve. Diskutovať sa má aj na tému rámca pre klímu a energetiku do roku 2030. Slovensko má podľa Fica určité problémy s niektorými cieľmi, ktoré sú v tomto rámci nastavené.
     

"V žiadnom prípade nie sme uzrozumení s tým, že by sa mal stavať záväzný cieľ pre podiel obnoviteľných zdrojov energie na úrovni minimálne 27 percent. Toto atakujú viaceré členské štáty," zdôraznil Fico. Hovoriť chce o záväznej redukcii emisií skleníkových plynov. Štyridsaťpercentný plán sa mu vidí príliš ambiciózny. "Budeme hľadať iné percentuálne vyjadrenie," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona