Fico: Budeme sledovať, ako sa bude vyvíjať vzťah medzi prezidentom a NR SR

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 19:12 • 2 min
Fico: Budeme sledovať, ako sa bude vyvíjať vzťah medzi prezidentom a NR SR

BRATISLAVA - Po nevymenovaní dvoch kandidátov na ústavných sudcov bude premiér Robert Fico (Smer-SD) sledovať, ako sa bude ďalej vyvíjať vzťah medzi prezidentom SR Andrejom Kiskom a Národnou radou (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii na margo rozhodnutia Kisku vymenovať namiesto troch kandidátov iba jednu sudkyňu Ústavného súdu (ÚS) SR.
     

"Vnímam to ako rozhodnutie, ktoré vnáša do vzťahu medzi NR SR a prezidentom rozdielny postoj," podčiarkol s tým, že existuje istá deľba právomocí a možností, pokiaľ ide o ustanovovanie sudcov Ústavného súdu SR. Parlament si v tomto prípade podľa neho splnil to, čo od neho žiada Ústava SR, a to je, že zvolil šesticu kandidátov. "Právomoc pána prezidenta sa začína a končí v tom, že má z tých šiestich možnosť vybrať troch. Urobil rozhodnutie, ktoré podľa nás nenapĺňa príslušný článok ústavy, ktorý hovorí, že prezident zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov SR," zdôraznil Fico. Rovnaký názor dnes prezentoval aj šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).
     

Národná rada podľa neho urobila všetko, čo mala urobiť. Zdôraznil, že žiadny zákon nehovorí o tom, že pokiaľ niekto trvalo neprejavuje záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo, tak sa nemôže stať ústavným sudcom. "Uvidíme, čo z toho vznikne," dodal s tým, že Smeru-SD záleží na dobrej spolupráci s prezidentom, preto bude rád, aby sa tento vzťah, ktorý teraz vznikol medzi ním a NR SR, riešil normálnym a kultivovaným spôsobom.
     

Kiska dnes oznámil, že novou sudkyňou ÚS SR na ďalších 12 rokov sa stane sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová. U ostatných piatich kandidátov nespochybnil ich odbornosť v prípade postov, ktoré v súčasnosti zastávajú. "V prípade ústavného práva a ústavného súdnictva som však nezistil ich trvalý záujem ani dostatočnú odbornú spôsobilosť," vyhlásil. Nie sú mu známe ani výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami.
     

Sudkyňa Baricová zaujme jednu z pozícií súčasných sudcov ÚS Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta, ktorým vyprší funkčné obdobie 4. júla. Prezident pripomenul, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru i odporúčaní právnických autorít.
     

Ďalšími kandidátmi na ústavných sudcov, ktorých zvolil parlament, boli predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga, sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát, notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš, predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies