Fico: Budeme dôrazne dohliadať na záujmy ľudí, ktorí vo Veľkej Británii pracujú

NETKY.SK • 26 September 2016, 17:32 • 2 min
Fico: Budeme dôrazne dohliadať na záujmy ľudí, ktorí vo Veľkej Británii pracujú

BRATISLAVA - Slovensko bude v rokovaniach o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) veľmi dôrazne hľadieť na záujmy ľudí, ktorí už v Británii pracujú a tiež na záujmy tých, ktorí tam budú chcieť pracovať v prípade, že si Británia bude chcieť zachovať prístup na jednotný európsky trh. Po dnešnom spoločnom rokovaní vlád Slovenskej republiky a Česka to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že podľa oficiálnych údajov pracuje v súčasnosti vo Veľkej Británii približne 70.000 Slovákov. "Myslím si, že tam pracujú tvrdo a že prispievajú k hospodárskemu výsledku Veľkej Británie," opísal Fico. Straší ho však, že rozhovory, ktoré absolvoval, naznačujú, že vo Veľkej Británii pravdepodobne dôjde k vytvoreniu občanov druhej kategórie.

 

"Budeme veľmi tvrdo bojovať za práva týchto ľudí. Myslíme si, že im musia zostať všetky práva a náležitosti, ktoré im patria, pretože vstúpili do Veľkej Británie ako do krajiny, ktorá je súčasťou EÚ," zdôraznil premiér.

 

Zároveň doplnil, že rokovania únie s Veľkou Britániou budú jednotné. "Máme záujem, aby EÚ vystupovala jednotne voči Veľkej Británii," dodal Fico. Teší ho, že únia má jasný postoj k tomu, ako s Britániou vyjednávať.

 

Podľa predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku je situácia ohľadom brexitu nejasná. "Iná vec, ktorá sa ukázala ako jasná, je, že Veľká Británia sa rozhodne neponáhľa s tým, aby formálne oznámila svojim partnerom, že z EÚ skutočne vystupuje. Od referenda o brexite už uplynul štvrťrok a zatiaľ takéto oznámenie EÚ od Veľkej Británie nedostala," podčiarkol Sobotka.

 

Existuje podľa neho zhoda na tom, nielen medzi SR a ČR, ale aj v rámci V4, že je neprijateľné akékoľvek separátne vyjednávanie medzi Veľkou Britániou a jednotlivými členskými krajinami. "To je po prvé neprijateľná vec, po druhé bolo by to veľmi nebezpečné a po tretie ČR má v tejto veci jasno," upozornil.

 

"Máme záujem na tom, aby Veľká Británia zostala čo najbližšie k Európe, aby sme s Britmi mohli voľne obchodovať. Máme však tiež záujem na tom, aby Česi pracujúci v Británii neboli na britskom pracovnom trhu žiadnym spôsobom diskriminovaní," dodal český premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies