Fico bude v Bruseli diskutovať o zastavení prílevu nelegálnych migrantov

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 13:02 • 2 min
Fico bude v Bruseli diskutovať o zastavení prílevu nelegálnych migrantov

BRATISLAVA - Najvyšší predstavitelia európskej dvadsaťosmičky sa dnes pokúsia prijať konkrétne opatrenia na zastavenie prílevu nelegálnych migrantov na európske územie. Slovensko na mimoriadnom summite Európskej únie bude zastupovať premiér Robert Fico, ktorý dnes odletel do Bruselu.

slovakia

left justify in out

Schôdzku zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na tragédiu z konca týždňa, keď v Stredozemnom mori zahynulo odhadom 900 utečencov.
     

Očakáva sa, že diskusia sa bude týkať dvoch hlavných tém, a to dobrovoľnosti prerozdeľovania utečencov medzi členskými štátmi a možnej vojenskej operácii voči pašeráckym bandám. Na tejto nelegálnej činnosti odhadom zarobia 170 miliónov eur ročne, pričom migranti z Afriky platia v prepočte 1000 až 2000 eur za cestu v preplnených a starých lodiach.
     

Jedným z návrhov v boji proti prevádzačom je zabavenie a ničenie lodí v miestach ich kotvenia. Na to je však potrebný právny súhlas OSN. Slovensko plne podporuje prijatie opatrení na úrovni EÚ zameraných na eliminovanie prevádzačstva a na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.
     

K navrhovanému núdzovému presídľovaniu utečencov do členských štátov EÚ zastáva zdržanlivý postoj. Odmieta však akékoľvek povinné premiestňovanie na základe distribučných kľúčov. Po tom volá hlavne Taliansko, ktoré čelí hlavnému náporu ilegálnych prisťahovalcov zo subsaharskej Afriky.
     

Podľa údajov Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) v roku 2014 sa cez Stredozemné more do Európy preplavilo okolo 220.000 utečencov, z toho 170.000 dosiahlo talianske brehy. Okolo 3500 ľudí vlani púť po mori neprežilo. Odhaduje sa, že v Líbyi, odkiaľ prichádza najviac migrantov, ich čaká na nelegálny prevoz do Európy ešte okolo jedného milióna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona