Fico v Bruseli: Dvojaká kvalita potravín je vážny politický problém, chcel by zorganizovať veľký spotrebiteľský summit s producentskými firmami

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 17:0 • 2 min
Fico v Bruseli: Dvojaká kvalita potravín je vážny politický problém, chcel by zorganizovať veľký spotrebiteľský summit s producentskými firmami

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) a jej predseda Jean-Claude Juncker plne rešpektujú, že existuje problém dvojakej kvality produktov v EÚ a zaviazali sa, že tejto téme budú venovať veľkú pozornosť. Po dnešnom stretnutí s Junckerom v Bruseli to vyzdvihol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Rokovaniami v mene Vyšehradskej štvorky (V4) ho minulý týždeň poverili predsedovia vlád Maďarska, ČR a Poľska.

slovakia

left justify in out

"Vítam, že komisia je pripravená v septembri vydať špeciálne usmernenie, pokiaľ ide o existujúcu európsku legislatívu, kde sa podstatne viac sústredíme na možnosti, ktoré platná európska legislatíva má. Najmä pokiaľ ide o kvalitu, bezpečnosť potravín, rovnaké označovanie. Musí skončiť táto prax, ktorú principiálne odmietame," vyhlásil dnes Fico. Rovnako podľa vlastných slov ponúkol možnosť zorganizovať v spolupráci s EK veľký spotrebiteľský summit aj so zastúpením spotrebiteľských zväzov a producentských firiem, kde by sa tomuto problému venovali hlbšie.

 

Podľa Fica nie je jeho úlohou hovoriť, čo presne má komisia v tejto oblasti robiť, či prijímať novú legislatívu, alebo pracovať s tou existujúcou. "V tomto prípade je mi úplne jedno, či je mačka čierna alebo biela, dôležité je, aby chytala myši. Predseda EK uznal, že je to vážny problém a očakávam, že komisia príde s návrhmi, ktoré budú efektívne. Je mi jedno, či to je nová legislatíva, zmena legislatívy, nejaké odporúčanie. Len s tým musíme pohnúť dopredu," zdôraznil slovenský premiér.

 

Rozdielna kvalita produktov v EÚ je totiž podľa neho aj vážny politický problém. "Bol by som nerád, keby tento politický problém opäť niekto zneužil na politickú kampaň. Som za to, aby sme ho riešili štandardnou cestou," konštatoval. Naďalej podľa neho platí, že ak by napriek spoločným krokom komisie a národných inštitúcií podobné praktiky výrobcov pokračovali, je za SR pripravený urobiť "pozitívne diskriminačné opatrenia". "Ale tam teraz nie sme. Chceme s komisiou tento problém vyriešiť," upozornil.

 

S Junckerom dnes hovorili aj o ďalších európskych témach, napríklad o pripravovanej smernici o vysielaných pracovníkoch. Jej princípom má byť zabezpečenie rovnakej odmeny pre domácich aj zahraničných pracovníkov. Slovensko má podľa Fica záujem, aby sa v tejto oblasti prijalo dobré kompromisné riešenie.

 

"Táto smernica sa bude raz dotýkať aj Slovenska, pretože je tu obrovský tlak nedostatku pracovnej sily a môžeme očakávať, že v budúcnosti budú aj na Slovensko prichádzať pracovať ľudia z iných krajín. Princíp, na ktorom je táto smernica postavená, je spravodlivý, správny a minimálne za SR môžem povedať, že máme záujem dosiahnuť v tejto veci kompromis," dodal predseda vlády.

 

Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV) vníma pozitívne ideu organizovania európskeho summitu na tému výrobkov rovnakej značky, o ktorej vo štvrtok hovoril premiér.

 

Obzvlášť za predpokladu, ak sa o téme kvality a rôzneho zloženia výrobkov bude diskutovať odborne, bez emócií a za účasti všetkých zainteresovaných, vrátane zástupcov výrobcov.

 

"Značkoví výrobcovia pôsobiaci na viacerých trhoch pracujú vždy na tom, aby pri uvádzaní svojich výrobkov vyhoveli národným reguláciám a priniesli tovary, ktorými oslovia spotrebiteľov. Preto pripomíname, že rozdiely v zložení produktu automaticky neznamenajú nižšiu kvalitu alebo bezpečnosť spotrebiteľov," upozornil výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher.

Združenie opakovane oslovilo ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú so žiadosťou o odbornú diskusiu o tejto téme, ako aj o to, aby bolo umožnené výrobcom predložiť kvalifikované vysvetlenie k zisteniam prípadných rozdielov v zložení výrobkov na rôznych trhoch pred ich oznámením.

 

"Výrobcovia by mali mať možnosť vyjadriť sa k zisteniam aj na pripravovanej internetovej stránke o dvojitej kvalite, ktorú plánuje vytvoriť odborná skupina zástupcov štátov V4. Máme za to, že takýmto spôsobom sa môže predísť prípadným nedorozumeniam," uzavrel výkonný riaditeľ SZZV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona