Fico: Britské nie EÚ bude obrovským problémom pre slovenské predsedníctvo

NETKY.SK • 26 Február 2016, 14:20 • 2 min
Fico: Britské nie EÚ bude obrovským problémom pre slovenské predsedníctvo

BRATISLAVA – Prípadné nie Európskej únii, pre ktoré by sa rozhodli Briti v júnovom referende, by bolo obrovským problémom pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ako poznamenal, britskému premiérovi Davidovi Cameronovi sa týmto podarilo vniesť do európskej agendy vnútropolitickú problematiku a výrazne narušiť základy Európskej únie. "Oficiálne sa pripustila jej dvojkoľajnosť," dodal.

 

Lídri európskej dvadsaťosmičky dospeli na nedávnom summite k dohode, ktorou vyšli v ústrety britským požiadavkám. V záveroch sa okrem iného hovorí, že opatrenia, ktorých účelom je ďalšie prehlbovanie hospodárskej a menovej únie, budú pre nečlenské štáty dobrovoľné, na druhej strane však jej prehlbovaniu nesmú brániť.

 

"Možno to dopadne tak, že eurozóna bude žiť svoj intenzívny integračný život a ostatné členské krajiny budú voľne spolupracovať a budú súčasťou nejakého zväzku," konštatoval Fico. Súhlasí s tým, že ak by sa Briti rozhodli odísť z únie, vyvolalo by to podobné reakcie v iných členských štátoch. "Pretože sú krajiny, ktoré sa domnievajú, že dokážu prežiť aj bez Európskej únie, ale to sa týka veľkých štátov. Malé považujú úniu za svoj životný priestor, rovnako ako Slovensko," podčiarkol.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka uviedol, že v prípade vystúpenia Británie z únie možno čakať podobné diskusie o odchode z únie aj v Českej republike. Pred takýmto krokom však varoval s tým, že by to pre krajinu malo veľké hospodárske a bezpečnostné dôsledky.

 

Fico verí, že sa na Slovensku takúto debatu nikto nepokúsi otvoriť. "My nemáme iný životný priestor ako Európsku úniu. Treba byť súčasťou jadra, mať euro, držať sa silných krajín," zdôraznil.

 

Cameron vyhlásil referendum na 23. júna. Na základe úspešnej dohody, ktorú sa mu počas summitu podarilo dosiahnuť, bude Britov vyzývať, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies