Fico: Británia musí pochopiť, že sa niekedy 27 krajín musí stretnúť

NETKY.SK • 21 Október 2016, 18:09 • 2 min
Fico: Británia musí pochopiť, že sa niekedy 27 krajín musí stretnúť

BRUSEL/BRATISLAVA – Premiér Robert Fico požiadal britskú premiérku Theresu May, aby mala pochopenie, že ostatných 27 krajín Európskej únie sa niekedy musí stretnúť. Premiér to uviedol po skončení dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Na summit prišla May po prvýkrát, podľa medializovaných informácií povedala svojim kolegom, že sa jej nepáči, keď už teraz vynechávajú Londýn z rokovaní. V súvislosti s Veľkou Britániou premiér zopakoval stanovisko, že nebudú žiadne rokovania, pokiaľ Británia písomne nepožiada o aktiváciu článku 50, čím sa začína proces odchodu. Takisto dodal, že je pripravený vetovať dohodu medzi Veľkou Britániou a EÚ, ak by sa z našich občanov mali stať občania druhej kategórie.


„Požiadal som britskú premiérku Theresu May, aby mala pochopenie, že na jednej strane sa musí niekedy 27 krajín stretnúť, pretože taká bude budúcnosť EÚ bez Veľkej Británie. Na druhej strane chceme, aby Veľká Británia, pokiaľ bude plnoprávnym členom Európskej únie, sa plne zúčastňovala na implementácii Bratislavskej cestovnej mapy. Podľa toho, čo naznačila britská premiérka, notifikácia článku 50 by mala nastať až niekedy v marci,“ informoval Fico s tým, že May presný dátum neoznámila. Ak by sa odchod Británie nezačal už v marci 2017, podľa Fica môže nastať paradoxná situácia. „Ak sa to bude naťahovať, mohlo by dôjsť k takej absurdite, že ešte v ďalších voľbách do Európskeho parlamentu sa zúčastnia britskí kandidáti a potom dva alebo tri mesiace na to budú musieť z EP odísť,“ povedal Fico.


Premiér odmietol pokusy o individuálne rokovania s Veľkou Britániou. Podľa neho to odmieta všetkých 27 zostávajúcich štátov. „Máme informácie, že s niektorými nadnárodnými spoločnosťami sa už rokuje na úrovni šéfov správnych rád a predstavenstiev a hovoria im – vy buďte pokojní, vašich zamestnancov z Nemecka sa to nedotkne. Čo to znamená? Že my nebudeme v pohode? Toto je pre nás veľmi silná téma. Fakt je ten, že budeme veci blokovať, ak by sa z našich ľudí mali stať občania druhej kategórie,“ zdôraznil Fico.


Ako ďalej šéf slovenskej exekutívy pripustil, sám nevie, ako chce z toho britská vláda vykorčuľovať. „Pre niečo ľudia za ten odchod zahlasovali. Británia bude musieť prísť s určitými opatreniami, tie sa zase nebudú páčiť EÚ. Ja si vôbec nemyslím, že to bude ľahký proces, aj keď Veľká Británia je mimoriadne dôležitá krajina,“ povedal na margo vyjednávaní Fico s tým, že jednoducho ide o dva protichodné záujmy a dosiahnuť rozumný kompromis bude ťažké.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies