Fico: Bolo by chybou, ak by som do Moskvy nešiel

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 14:46 • 2 min
Fico: Bolo by chybou, ak by som do Moskvy nešiel

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je presvedčený, že jeho cesta do Moskvy pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny nie je chybou, ale naopak, chybou by bolo, ak by tam nešiel.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok s tým, že niektoré média jeho cestu do ruskej metropoly spochybňovali a pokúsili sa presvedčiť občanov, že to nie je správny krok.

 

"Chybou by bolo, keby som sa 9. mája pamätnice nezúčastnil. Tá chyba by sa totiž prirátala k našej republike, nie k mojej osobe, pretože by spochybnila jednu vzácnu a mravnú zásadu tvoriacu pilier našej štátnosti, a tou je postoj k fašizmu, protifašistickému odboju a úcta k jeho obetiam," upozornil Fico.

 

Premiér zdôraznil, že na vojenskú prehliadku v Moskve pôjdu za krajiny EÚ ich veľvyslanci. "Pokiaľ ide o kladenie vencov v Moskve, objavujú sa aj ďalšie mimoriadne mená. Spomína sa OSN a ďalšie významné inštitúcie, ktoré by mali byť zastúpené. Cítil by som sa veľmi zahanbene, ak by sme podľahli tlaku len preto, že sa história znovu politizuje a účelovo zneužíva," priznal.

 

Fico upozornil, že nikdy nespochybňoval podiel západných mocností na víťazstve nad fašizmom. "Nikto však nemôže spochybniť skutočnosť, že najväčší podiel na páde fašizmu a víťazstve v druhej svetovej vojne mala vtedajšia Červená armáda a národy Sovietskeho zväzu. Neurážajme odkaz tých, vďaka ktorým môžeme žiť v mieri a slobode," apeloval.

 

Slovensko si podľa predsedu vlády musí a chce pamätať obete, ktoré si vyžiadala druhá svetová vojna. "Pripadá mi zvlášť nedôstojné, že sa z témy osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny stala politická téma," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona