Fico: Bez automatickej výmeny informácií daňovým únikom nezabránime

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 19:00 • 2 min
Fico: Bez automatickej výmeny informácií daňovým únikom nezabránime

BRUSEL - Dnešný "zvláštny" summit európskych lídrov v Bruseli splnil svoj účel. Vyslal totiž jasné posolstvo, že Európa sa chce pobiť o svoje miesto vo svete, garantovať naďalej svojim obyvateľom vysokú životnú úroveň či dosiahnuť plány o zvyšovaní konkurencieschopnosti obsiahnuté v Lisabonskej stratégii. Po skončení rokovaní to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Slovenská vláda podľa neho plne podporuje myšlienku automatickej výmeny informácií v daňovej oblasti. Sú tu však stále dve krajiny, Rakúsko a Luxembursko, ktoré s tým majú problém. Dostávajú sa však pod stále väčší tlak a Fico v tejto oblasti oceňuje aj postoj Európskej komisie.

"EK prejavila obrovský záujem o maximálne zdynamizovanie tohto projektu. Ak máme byť úspešný v boji proti daňovým únikom, musíme si navzájom vymieňať informácie úplne automaticky," zdôraznil šéf slovenskej exekutívy.

Druhou dôležitou témou summitu bola oblasť energetiky. Lídri sa dnes zhodli na tom, že do roku 2014 má byť vytvorený európsky jednotný trh s energiami. "Ak by sa to podarilo, verím, že dôjde k zaujímavému zníženiu cien elektriny a možno aj ďalších energií. Jednotný trh takýto krok umožňuje a nemusia tak robiť individuálne členské štáty," domnieva sa Fico.

Pripomenul, že Slovensko má problém predovšetkým s vysokou cenou elektriny pre podniky. "Vláda SR víta iniciatívu vypracovať do konca roka analýzu štruktúry ceny elektrickej energie pre podnikateľský sektor, aby sme sa vedeli porovnávať s inými krajinami, kde je problém, prečo má Slovensko takúto vysokú cenu pre podnikateľský sektor," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies